TEMEL VE ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ

Mikrobiyoloji, temel ve uygulamalı bir biyolojik bilimolarak endüstri, hayvancılık, tarım ve tıp alanlarındaki birçok önemli problemin aydınlatılması ve çözümü ile ilgilenir. İnsan, hayvan ve bitkilerde meydana gelen mikroorganizma kaynaklı hastalıklar başta insan sağlığı olmak üzere birçok açıdan büyük zararlara sebep olmaktadır. Bunun yanında mikroorganizmaların toprak verimi ve evcil hayvan üretiminde de büyük rolleri vardır. Son yıllarda, aşı, antibiyotikler, hormon veya insan proteinlerinin üretimi gibi pek çok büyük ölçekli endüstriyel işlemde de mikrobiyoloji biliminden yararlanılmaktadır. Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Programı mezunlarını, mikrobiyoloji alanındaki gelişmeleri ve kendi çalışmalarını nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilecek ve mikrobiyoloji alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilecek donanımda yetiştirmek üzerine yoğunlaşmaktadır. Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Programında aeromikrobiyoloji, antimikrobiyal madde ve dezenfektan etkinlik deneyleri, yeni antimikrobiyal maddelerin keşfi, biyoremediasyon, gıda mikrobiyolojisi, mağara mikrobiyolojisi, mikrobiyolojik korozyon, su mikrobiyolojisi, patojen bakterilerin virulans faktörleri, çevresel örneklerden özgür yaşayan amip, fungus, ve çeşitli bakteri gruplarının kültürel ve moleküler yöntemler ile izolasyonu ve tanımlanması konularında tezler ve bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Programında tezli yüksek lisans ve doktora yürütülmektedir.


Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Yüksek Lisans

Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Doktora



Prof. Dr. Ayten Kimiran

Prof. Dr. Ayten Kimiran, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’den almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında su mikrobiyolojisi, gıdamikrobiyolojisi, patojen bakterilerin virulans faktörleri, antibiyotik ve ağır metal dirençliliği, bakteri-bakteri etkileşimleri, antibakteriyel maddelerin etkinliklerinin değerlendirilmesi sayılabilir.

Prof. Dr. Esra Sungur

Prof. Dr. Esra Sungur, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’den almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında Mikrobiyolojik olarak indüklenen korozyonun tespiti ve önlenmesi, anaerobik bakteriler (özellikle sülfat indirgeyen bakteriler), biyofilm, petrol mikrobiyolojisi, mikrobiyal çeşitlilik ve ekoloji, mikrobiyal genetiksayılabilir.

Prof. Dr. İrfan Türetgen

Prof. Dr. İrfan Türetgen, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’den almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında insan yapımı su sistemlerinde heterotrofik biyofilmler ve dezenfeksiyonu, soğutma kulelerinde Legionella ekolojisi ve anti-biyofilm kaplamaları, insan yapımı su sistemlerini laboratuvar ölçeğinde modellemek ve dezenfektanları gerçek hayata olabildiğince yakın koşullar altında test edilmesi sayılabilir.

Doç. Dr. Zuhal Zeybek

Doç. Dr. Zuhal Zeybek, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’den almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında, su mikrobiyolojisi, çevresel örneklerde Legionella bakterilerinin ve özgür yaşayan amiplerin araştırılması, amip- bakteri etkileşimleri, antibakteriyel ve antiamoebal etkiler sayılabilir.

Assoc. Prof. Dr. Nihal DOĞRUÖZ GÜNGÖR

Doç. Dr. Nihal Doğruöz Güngör, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’den almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında biyofilm, mikrobiyal korozyon, mağara mikrobiyolojisi, mikrobiyal biyodegredasyon, mikroorganizmalar tarafından üretilen antimikrobiyal maddeler sayılabilir.

Doç. Dr. Duygu Kadaifçiler

Doç. Dr. Duygu Kadaifçiler, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden birincilikle almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’den almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında aeromikrobiyoloji, su mikrobiyolojisi, Mikoloji (allerjenik ve mikotoksijenik funguslar)ve tarım topraklarındafungal biyoçeşitlilik sayılabilir.

Dr. Öğretim üyesi Elif Özlem Arslan Aydoğdu

Dr. Öğretim üyesi Elif Özlem Arslan Aydoğdu, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’den almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında biyoremediasyon, immünoloji, gıda mikrobiyolojisi, su ve toprak mikrobiyolojisi ile yeni antimikrobiyal maddelerin keşfi sayılabilir.