SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Su ürünleri yetiştiriciliği dünyada en hızlı büyüyen hayvansal üretim endüstrisidir ve su ürünleri ile ilgili her türlü bilimsel araştırma hem üniversiteler hem de endüstriyel uygulamalar açısından önemli değere sahiptir. Yeni üretim tekniklerinin araştırılması, kapalı devre üretim sistemlerinin geliştirilmesi, akuaponik sitemler, geliştirilmiş yem formülasyonları, canlı yem üretimi, biyoteknoloji uygulamaları, sertifikasyon sistemleri, balık hastalıkları ve tedavileri, balık hastalıklarında çevresel faktörlerin önemi, genetik, hayvan refahı ve yeni türlerin üretime kazandırılarak su ürünleri yetiştiriciliğinin zenginleştirilmesi gibi konular bu bölümün araştırma konularından bazılarıdır.
Devrim Memiş, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü’nde Profesördür. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden alarak, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yetiştiricili kProgramında tamamlamıştır. Almanya-Berlin’de Tatlısu Ekolojisi ve İçsu Balıkçılığı Enstitüsünde (IGB) doktora sonrası araştırmalar yapmıştır. Prof. Dr. Devrim Memiş Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü’nün Bölüm başkanıdır. Araştırma alanları arasında Mersin ve Salmonid balıklar gibi nesli tehlike altındaki türlerin üretimi ve doğaya salınması, iç su balıkları yetiştiriciliği, akuaponik yetiştiricilik sistemleri, akua kültür için alternative tatlı su türleri, anaç ve gamet yönetimi gibi konular yeralmaktadır. Devrim Memiş “UluslararasıDoğa Koruma Birliği Mersin Balıkları Uzman Grubu” ve “Dünya Mersin Balıkları Koruma Örgütü” üyesidir.
Dr. Öğretim Üyesi Ferhat ÇAĞILTAY
Dr. Öğretim Üyesi Ferhat ÇAĞILTAY İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü,Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesidir. Lisans derecesini Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’ nden almıştır. Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yetiştiricilik Programı’ ndan almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında; Tatlısu Balıkları Yetiştiriciliği, Kabuklu ve Eklembacaklıların Yetiştiriciliği, Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği, Kurbağa Üretimi, Kara Salyangozu Üretimi ile Böcek Üretimi sayılabilir.
Güneş Yamaner, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümünde Dr. Öğretim Üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi’nden almış, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Yetiştiricilik Programında tamamlamıştır. Araştırma alanlarıarasında Mersin ve Salmonid balıklar gibi nesli tehlike altındaki türler, içsu balıkları yetiştiriciliği, tatlı su balıklarında üreme biyolojisi, tatlı su balıklarında gamet kalitesi yönetimi, sperm hücreleri ve sperm dondurulması yeralmaktadır. Güneş Yamaner “Dünya Mersin Balıkları Koruma Örgütü” üyesidir.
Aygül EKİCİ, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü’nde Doçent’tir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden alarak, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yetiştiricilik Programında tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında balıklarda üreme biyoteknolojisi; gen transferi, transgenik balıkların tespitinde kullanılan moleküler yöntemler, sperm kriyoprezervasyonu, kromozom manipülasyon uygulamaları, germ hücre izolasyonu ve kriyoprezervasyonu yer almaktadır.
Prof. Dr. Mustafa YILDIZ İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde tamamlamıştır. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında tatlısu ve deniz balıkları yetiştiriciliği, balık besleme, balık yemlerinde balık yağı ve unu yerine kullanılacak alternatif hammadeler, balık yemi formülasyonu ve üretimi, balık eti kalitesinin incelenmesi, balık beslemede aminoasitler, yağlar ve yağ asitleri metabolizması, mineraller, balık besleme ile enzimler ve gen ekspresyonları arasındaki ilişkiler sayılabilir. Aynı zamanda Dünya Akuakültür Cemiyeti ve Avrupa Akuakültür Cemiyeti üyesidir.
Deniz D. TOSUN İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde tamamladıktan sonra, Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Programında Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Temel araştırma konuları arasında su ürünleri yetiştiriciliği, alabalık üretim teknikleri, karides üretimi, alternative yem formülasyonları ve böceklerin su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanımı ve su ürünleri üretim tesislerinin teknik analizi gibi konular bulunmaktadır. 3 yıldız dalgıç brövesi bulunmaktadır. Su Ürünleri Mühendileri Derneği ve Ziraat Mühendisleri odası üyesidir.