SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ
BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programı su ürünlerinin geleneksel ve yenilikçi işleme teknikleri uygulanarak korunması, duyusal özelliklerinin ve besin kompozisyonunun incelenmesi; mikrobiyolojik, kimyasal ve enstrümantal analizler ile raf ömrünün belirlenmesi; paketleme tekniklerinin uygulanması, hazır yemek teknolojisine yeni ürünlerin kazandırılması; gıda güvenliğinin sağlanması ve iyi üretim uygulamalarının oluşturulup takip edilerek maksimum kaliteli ürün elde edilmesi konularında nitelikli bir lisansüstü eğitim sağlamakta ve çeşitli araştırmalar ortaya koymaktadır. Ayrıca akuatik kaynakların biyoteknolojik olarak değerlendirilmesi; su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik; düşük ekonomik değere sahip su ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi; hile, coğrafi işaretleme, üretim yeri ve yönteminin tespiti gibi başlıklar da tezli yüksek lisans ve doktora programlarında odaklanılan diğer konulardır.
Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Yüksek Lisans
Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Doktora
Prof. Dr. Özkan Özden İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi-Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanıdır. Su Ürünleri Mühendisliği (Lisans), Deniz Ürünleri Kalitesi ve güvenliği alanında yüksek lisans ve doktora derecelerine sahiptir. Başlıca araştırma alanları; Kalite kontrol / Balık ve diğer Su Ürünlerinde gıda güvenliği, Ağır metaller, Pestisit, Biyojenik aminler ve Biyo toksin analizleridir. Alanında 70'in üzerinde makale ve 4 kitap bulunmakta, su ürünleri tüketici güvenliği konusunda birçok projesi mevcuttur. 25 yıldır İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nde çalışmaktadır.
Prof. Dr. Sühendan MOL TOKAY, İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümünde görev yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programı’ndan almıştır. Ana araştırma konuları arasında su ürünleri işleme teknolojileri, su ürünlerinde kalite kontrolü, su ürünlerinde patojenik mikroorganizmaların farklı yöntemlerle ortadan kaldırılması, su ürünlerinin güvenliği ve HACCP sistemi bulunmaktadır.
Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü’nde görev yapmaktadır. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde tamamladıktan sonra, Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programında Yüksek lisans ve Doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Araştırma konuları arasında biyokimya, gıda kimyası (Amino asit, yağ asidi, mineral ve vitamin kompozisyonu, ağır metaller, denizel toksinler, pestisitler vd kirleticiler), gıda mikrobiyolojisi (Patojenler, gıdalarda bozulma ve kaliteden sorumlu mikroorganizmalar, mikroorganizma identifikasyonu ve eliminasyonu), su ürünleri işleme teknolojileri, su ürünleri muhafaza teknikleri, gıdalarda ambalaj uygulamaları (Vakum ve modifiye atmosfer uygulamaları, yenilebilir film uygulamaları, akıllı paketleme), su ürünlerinde alternatif İşleme ve muhafaza teknikleri (Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları, doğal ve kimyasal ekstrakların kullanımı), su ürünlerinde kalite kontrol, gıda güvenliği yer almaktadır. Lisans Dersleri: Su Ürünleri Besin Kimyası (2004-…), Su Ürünleri Besin Mikrobiyolojisi (2004-…), Biyokimya (2006-....) Yüksek Lisans Dersleri:Su Ürünleri İşleme ve Analizi Laboratuarlarında Kalite Esasları (2004-…), Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilim Etiği (2016-....) Doktora Dersleri: Su Ürünlerinde Hazır Yemek (Catering) Üretim Teknolojileri (2006-…), Su Ürünleri İşleme ve Muhafazasında Alet, Ekipman ve Makinalar (2006-…) Su Ürünlerinde Alternatif İşleme ve Muhafaza Teknikleri 2006-…) Almanya Aşağı Saksonya Tüketicinin Korunması ve Gıda Güvenliği Müdürlüğü, Balık ve Balık Ürünleri Araştırma Biriminde „Su ürünlerinde organik klorlu pestisitler, organik kalay bileşikleri, Su ürünlerinde biyojen aminler ve alg toksinleri“ konularında bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. Çok sayıda iç ve dış kaynaklı projede görev yapmıştır, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılmıştır. SCI, SSCI, AHCI indekslerinde taranan yüksek impakt puanlı dergilerde yüzün üzerinde makalesi ve çok sayıda atıfı bulunmaktadır.
Gülgün F. ŞENGÖR, İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü’nde Doç. Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde 1987 yılında tamamladıktan sonra, Fen Bilimleri Enstitüsü Balıkçılık ve İşleme Teknolojisi Programında 1991 yılında Yüksek Lisans, 1995 yılında Doktora çalışmalarını tamamlamıştır. 2009 yılında 5 ay süreyle Kısa Dönem Araştırma Bursuyla Alaska Fairbanks Üniversitesi Balıkçılık Endüstrisi Teknoloji Merkezindeki araştırma projesinde görev almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında su ürünleri işleme teknolojileri, kalite kontrolü ve bilgisayarlı görüntüleme analizi, su ürünlerinin besin değerinin belirlenmesi, su ürünlerinde katkı maddeleri kontrolü ve gıda güvenliği, su ürünleri işleme teknolojisinde nanoteknoloji uygulamaları, su ürünleri gastronomisi yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezine bağlı Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübünün 2013 yılından bu yana danışmanlığını yürütmektedir.
Dr. Öğretim Üyesi Didem ÜÇOK ALAKAVUK
Dr. Öğretim Üyesi Didem ÜÇOK ALAKAVUK, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesinde Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü’nde görev yapmaktadır. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde tamamladıktan sonra, Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programında Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Temel araştırma konuları arasında su ürünleri işleme teknolojileri, su ürünlerinde gıda güvenliği, su ürünlerinin duyusal ve mikrobiyal kalitesinin değerlendirilmesi ve riskli-patojen mikroorganizmalar yer almaktadır.
Dr. Öğretim Üyesi Ş. Yasemin TOSUN
Ş. Yasemin TOSUN, İstanbul Üniversitesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su ÜrünleriFakültesinde tamamladıktan sonra, Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programında Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını tamamlamıştır.Temel araştırma konuları arasında su ürünleri işleme teknolojileri, su ürünlerinde kalite kontrol ve su ürünlerinde gıda güvenliği açısından riskli, patojenik mikroorganizmaların farklı yöntemlerle eliminasyonu yer almaktadır.
Dr. Öğretim Üyesi Şafak ULUSOY
Şafak ULUSOY, İstanbul Üniversitesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde tamamladıktan sonra, Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programında Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Temel araştırma konuları arasında su ürünleri işleme teknolojileri, su ürünlerinde kalite kontrol, toksik metaller, pestisitler, su ürünlerinde gıda güvenliği açısından sağlık riski değerlendirmesi yer almaktadır.