MOLEKÜLER BİYOTEKNOLOJİ VE GENETİK
- Tanıtım
- Prof. Dr. Ali KARAGÖZ
- Dr. Öğr. Üyesi Andres ARAVENA
- Doç. Dr. Aslıhan TEMEL
- Assoc. Prof. Dr. Bedia PALABIYIK
- Asst. Prof. Dr. Çağatay TARHAN
- Asst. Prof. Dr. F. Elif ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU
- Prof. Dr. Ercan ARICAN
- Dr. Evren Önay Uçar
- Prof. Dr. Gülruh Albayrak
- Dr.Öğr.Üyesi Murat PEKMEZ
- Prof. Dr. Emine Şeküre Nazlı ARDA
- Assoc. Prof. Dr. Neslihan TURGUT KARA
- Assoc. Prof. Dr. Özgür ÇAKIR
- Prof. Dr. Sabriye PERÇİN ÖZKORUCUKLU
- Dr.Öğr.Üyesi Semian Karaer Uzuner
- Prof. Dr. Şule ARI
- Dr. Öğr. Üyesi Terje Marken Steinum
- Prof. Dr. Tuba Günel
Resmi olarak 2003 yılında kurulmuş olan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün kökleri, 1930’lu yıllara kadar uzanmaktadır. Yurdumuzda genetik çalışmaların temelini İstanbul Üniversitesi’ne 1933 Üniversite Reformu sırasında Almanya’dan gelen iki büyük bilim insanı, Ord. Prof. Dr. Alfred HEILBRONN ve Ord. Prof. Dr. Curt COSSWIG ile o yıllarda Farmakobotanik ve Genetik Kürsüsündeki çalışma arkadaşları atmışlardır. HEILBRONN ve KOSSWIG’in birlikte yazdıkları ve 25 yıllık çalışmalarının ürünü olan “PRINCIPIA GENETICA” Türkiye’de yayımlanmış ilk genetik kitabıdır. Eğitim programı, kapsamlı temel bilgilerle donatılmış, moleküler biyoloji ve genetiğin çeşitli dallarında çalışacak ve farklı biyoteknoloji sektörlerinde özelleşebilecek öğrenciler yetiştirmek üzere uygulama ağırlıklı oluşturulmuştur. Dersler, hem yurt içi hem de yurt dışı eşdeğer bölümlerin ders programlarına entegre olabilecek şekilde tasarlanmıştır.Moleküler Biyoteknoloji ve Genetik programında, genleri ve proteinleri incelemek ve değiştirmek için laboratuvar ve bilgisayar tabanlı teknikleri kullanacaksınız. Öğreneceğiniz teknikler tıpta, tarım ve gıda endüstrilerinde, hastalıkları tanımlamak, bitkileri, hayvanları ve hücreleri genetik olarak değiştirmek için uygulanabilir. Programda, genlerin ve proteinlerin yapısı, işlevi ve düzenlenmesi üzerinde çalışacaksınız. Program moleküler biyoloji, biyoteknoloji ve sistem biyolojisi alanında ileri araştırma odaklı çalışmaları içermektedir. Bağımsız laboratuvar çalışmaları ve deneysel biyolojik verilerin bilgisayar tabanlı analizleri gibi teknikler bu programın önemli unsurlarındandır. Bu nedenle hem laboratuarda hem de bilgisayarda çalışmaktan keyif almalısınız.
Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Yüksek Lisans
Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Doktora
Prof. Dr. Ali Karagöz İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı öğretimüyesidir. Lisansderecesini İstanbul Üniversitesi'nden almış, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen BilimleriEnstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Programında tamamlamıştır.Başlıcaaraştırmakonularıarasında biyomoleküller, antiviral aktivite, antitümöral aktivite ve diğer biyolojik aktivite yöntemleri sayılabilir
Andres ARAVENA, yüksek performanslı süper hesaplama dahil olmak üzere akademi ve endüstrideki karmaşık sorunların çözümünde geniş deneyime sahip bir biyoinformatikçi ve veri bilimcidir. Matematik Mühendisi olarak eğitimini Şili Universidad'da tamamlamıştır. Aynı üniversitede Matematiksel Modelleme Doktora ve INRIA-Rennes 1, Fransa Üniversitesi'nden ikinci Doktora derecesi vardır. Dünya çapında verilen birçok patentin yazarıdır ve Avrupa ve Latin Amerika'daki araştırmacılarla aktif işbirlikleri sürdürmektedir. Araştırmaları Çevresel, arkeolojik ve İnsan Mikrobiyota örneklerinin Metagenomiği, Sistem Biyolojisi için Matematiksel Modelleme, Moleküler Biyolojide Veri Madenciliği ve Makine Öğrenimine odaklanmaktadır.
Aslıhan TEMEL, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Doç. Dr.öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır.Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Moleküler Biyoloji ve Genetik programından almıştır. Başlıca araştırma konuları, Bitki Genetiği ve Bitki Sitogenetiğidir.
Assoc. Prof. Dr. Bedia PALABIYIK
Bedia PALABIYIK, İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Moleküler Biyoteknoloji ve Genetik Anabilim Dalı'nda Doçenttir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi'nden almış, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Programında tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında maya metabolizması ve biyoteknolojisi, heterolog gen anlatımı, gıda biyoteknolojisi veinsanhastalıklarının moleküler mekanizmalarının araştırılmasında maya modellerinin kullanımı yer almaktadır.
Asst. Prof. Dr. Çağatay TARHAN
Dr. Öğretim Üyesi Çağatay TARHAN İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğretim üyesidir. Lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü’nden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında hücresel yaşlanmanın mekanizmaları ve genetiği, enerji metaboliması, glukoz metabolizması ve hücresel yaşlanma arasındaki ilişki ve ömür uzunluğuna yol açan bileşenlerin değerlendirilmesi bulunmaktadır.
Asst. Prof. Dr. F. Elif ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU
Dr. Öğretim Üyesi F. Elif ÇEPNİ YÜZBAŞIOĞLU İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik programında tamamlamıştır. Araştırma konuları arasında bitkisel kökenli biyoaktif maddeler, quorum sensing, bitki biyoteknolojisi ve mikrobiyal genetik tiplendirme yer almaktadır.
Prof. Dr. Ercan ARICAN, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir. Lisans derecesiniİstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında, antik DNA (aDNA), Metagenomik ve Biyoinformatik sayılabilir.
Dr. Evren Önay Uçar, lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden, Yüksek lisans ve Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden aldı. Doktora sürecinde proteomik çalışmalarını tamamlamak üzere Edinburgh Üniversitesi’nde bulundu. Halen İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Dr. Önay Uçar’ın 40’tan fazla bilimsel makalesi ve kitap bölümleri bulunmaktadır. Kanser moleküler biyolojisi alanında çalışmalarını yürüten Dr. Önay Uçar, özellikle stres proteinleri ve farklı tümör tipleri arasındaki ilişkiyi incelemekte ve kanser tedavi stratejilerinden biri olarak kabul gören, stres proteinlerinin inhibisyon mekanizmalarını aydınlatmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.
Prof. Dr. Gülruh Albayrak İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsündenalmıştır. Moleküler biyoloji alanındaki başlıca araştırma konuları arasında bakteriyel balık patojenlerinin ve fitopatojenik mantar türlerinin genotiplendirmesi ve kemotiplendirmesi, virülans belirleyicilerinin tanımlanması, antifungal ajanlar ve gen susturma yoluyla virülansın kontrolü yer almaktadır.
Murat PEKMEZ İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Dr.Öğr.Üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır.Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Moleküler Biyoloji ve Genetik programından almıştır.Başlıca araştırma konuları arasında Kanser Moleküler Biyolojisi, Glikobiyoloji, Proteomik ve Oksidatif Stres sayılabilir.
Prof. Dr. Emine Şeküre Nazlı ARDA
E. Ş. Nazlı ARDA Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi ve Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkez (BİYOGEM) müdürüdür. Kimya Mühendisliği lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden almıştır. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini, sırasıyla İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji Programı ve Moleküler Biyoloji Programından almıştır. Araştırma alanları, sağlıkta ve hastalıkta oksidatif stres ve antioksidanlar; otoimmün ve nörodejeneratif hastalıklar, gebelik bozuklukları, diyabet ve kanserde çeşitli moleküler süreçler; ısı şoku proteinleri; alerjenik polen proteinleri ve rekombinant üretimleri; tıbbi bitkilerin, doğal ve sentetik ürünlerin, gıda ve gıda takviyelerinin biyoktivitesi ve aktif bileşenleri gibi moleküler hücre biyolojisi, biyokimya ve biyoteknolojinin çeşitli konularını kapsamaktadır.
Assoc. Prof. Dr. Neslihan TURGUT KARA
Doç. Dr. Neslihan TURGUT KARA İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde görev yapmaktadır. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde tamamlamış ve doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nden almıştır. Araştırma alanları bitkilerde stres koşullarına cevap mekanizmaları ve sekonder metabolit üretimini kontrol eden mekanizmaların anlaşılması üzerinedir. Şu anda devam eden araştırma projeleri; i) Abiyotik stres altında epigenetik değişiklikler; ii) Abiyotik strese yanıt olarak F-box/WD40 proteinlerinin rolü; iii) Telomer/Telomeraz sistemi etkili fitokimyasallar; iv) Değerli fitokimyasalların üretimi için in vitro kültür koşullarının optimizasyonu
Özgür ÇAKIR İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde Doçenttir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünden almıştır ve doktora çalışmaları için İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'ne devam etmiştir. Başlıca araştırma alanları arasında bitki biyoteknolojisi ve çeşitli bitki stres mekanizmalarındaki gen fonksiyonlarının, proteinlerin, düzenleyici ağların analizi yer almaktadır.
Prof. Dr. Sabriye PERÇİN ÖZKORUCUKLU
- Prof. Dr. Sabriye Perçin Özkorucuklu İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesidir. Lisans derecesini Süleyman Demirel Üniversitesi Kimya Bölümünden, doktora derecesini ise Fen Bilimleri Enstütüsünden Analitik Kimya alanında almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında elektroanalitik kimya, polimerik malzemeler, sensor ve biyosensör tasarımı, kromatografik yöntemler, farmasötik analizler ve biyoanalitik yöntemler sayılabilir.
Dr.Öğr.Üyesi Semian Karaer Uzuner
Semian Karaer Uzuner İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümünde Dr.Öğr.Üyesidir.Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Moleküler Biyoloji ve Genetik programından almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında Maya Moleküler Biyolojisi,Genetiği, Mayalarda Genetik Mühendisliği uygulamaları,bazı insan hastalıklarının mayalarda model oluşturulması.
- Prof. Dr. Şule Arı İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Biyoteknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Dr. Arı, Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini ise sırasıyla aynı üniversitede “Biyoteknoloji” ve “Moleküler Biyoloji-Genetik” Programlarında tamamlamıştır. 2010-2016 yılları arasında İÜ Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOGEM)’nin Müdürlüğünü yapmış olan Dr. Arı, NATO projesi yardımcı araştırıcısı olarak TÜBİTAK-MAM’da “Bitki Biyoteknolojisi Grubu”nun kurulması çalışmalarında yer almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının GDO’lar için Risk Değerlendirme Komitesi ve TÜBİTAK-ARDEB Danışma Kurulu Üyeliği gibi görevler üstlenen Dr. Arı, halen UMass-Amherst Üniversitesi ile bitkilerden ilaç üretimi alanında işbirliği yapmaktadır. Şule Arı’nın temel araştırma alanları genetik mühendisliği, GD bitkiler, bitki sekonder metabolizması ve genom yeniden programlamasıdır.
Dr. Öğr. Üyesi Terje Marken Steinum
Terje Marken Steinum, İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır. Steinum lisans derecesini Norveç'in Oslo Üniversitesi'ndeki Genel Genetik Bölümü'nde aldı ve burada bitki tohumu çimlenmesi sırasında doku spesifikgen ekspresyonunu inceledi. Steinum, moleküler mikrobiyoloji doktorası için, Oslo, Norveç'teki kültür edilen Atlantik somonunda (Salmo salar) ve Norveç Veteriner Fakültesinde hastalığa neden olan birkaç balık patojenik mikroorganizmasını (virüs, bakteri ve amip) incelemiş ve genotiplemiştir. Şu anda patojen bakterilerde antibiyotik, dezenfektan ve ağır metal direnç mekanizmalarına ve hücresel mikrobiyolojideki temel kavramlara (konakçı-patojen etkileşimleri) odaklanan dersler vermektedir. Mevcut bir araştırma konusu, NG sekanslama ve farklı biyoinformatik araçlarını kullanarak su ürünleri yetiştiriciliği ortamlarında bulunan karmaşık mikrobiyotayı araştırmak ve tanımlamaktır. İlgilenilen diğer bir alan da balık patojeni bakteri izolatlarının evrimini ve önemli virülans faktörlerini açıklamak için ayrıntılı genomik analizi ve karşılaştırılmasıdır.
Prof. Dr. Tuba Günel İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden almıştır. 1994 yılında İÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Genetik Programında Yüksek Lisans ve 2004 yılında Doktora eğitimini Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında tamamlamıştır. 2014 yılında Doçent ve 2019 yılında Profesör ünvanını almıştır. Başlıca araştırma konuları kadın sağlığı ve hastalıkları (over kanseri) ve gebelik ile ilgili genetik sorunların erken tanımlama (preeklampsi) ve hastalıkların moleküler mekanizmalarını daha iyi anlayabilme ve kişiye özel genetik değişimlerin sağlığa yansımaları üzerinedir. Bunun yanısıra spor genetiği ve sporda başarının genetik alt yapısı ile ilgili çalışmaları da mevcuttur.