MOLEKÜLER BİYOLOJİ


Program kapsamında dünyada ve ülkemizde sıkça görülen diyabet, solunum ve gastrointestinal sistem hastalıkları ve kanser dahil çeşitli hastalıkların in vitro ve in vivo deneysel hayvan modellerinde, insan hücre ve doku örneklerinde araştırılmasının yanı sıra primer pankreatik beta hücreleri, pankreatik adacık kaynaklı mezenkimal kök hücreler, primer pnömosit hücreleri ve bazı kanser ve sağlıklı hücre soylarında in vitro hücre farklılaşması, hücre ölümü, hücre çoğalması,  hasar ve onarım mekanizmaları moleküler düzeyde araştırılmaktadır.  Bu programda yukarıda bahsedilen alanlarda öğrencilerin uzmanlaşması ve insan sağlığına yönelik terapötik yaklaşımlara temel katkı sağlanması, temel ve klinik bilimler arasında köprü oluşturarak hayvan ve insan odaklı çalışmaların translasyonel seviyeye yükseltilmesi, çeşitli yeni terapötik ajanların keşfedilmesi,  yeni uygulama yöntemleri ve biyomarkırların geliştirilmesi hedeflenmektedir.



Tanıtım broşürü için tıklayınız

Yüksek Lisans Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız

Doktora Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız



Prof. Dr. Şehnaz BOLKENT

Prof. Dr. Şehnaz BOLKENT İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Biriminde çalışmaktadır. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümünden lisans derecesine sahipdir. 1983’de Biyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsünden 1986’da Yüksek Lisans derecesini ve 1992’de Doktora derecesini aldı. Sonra mesleki deneyimi için DAAD bursu ile Almanya’da Max Planck Enstitüsüne katıldı. İn vitro ve in vivo deneysel modeller kullanarak tip-2 diyabet ve kanser hastalıklarının altında yatan hücresel ve moleküler mekanizmaları araştırır. Hücre ölümü, hücre çoğalması, hücre hasarı ve onarım mekanizmalarının moleküler düzeyde çözülmesine ve insan sağlığı için terapötik yaklaşımlara katkıda bulunur. Temel ve klinik bilimleri birleştirerek, hayvan ve insan odaklı çalışmaları translasyonel seviyeye yükseltmeye, yeni terapötik ajanları keşfetmeye, yeni uygulama yöntemleri ve biyobelirteçler geliştirmeye odaklanmıştır

Prof. Dr. Füsun ÖZTAY

Füsun ÖZTAY, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalının öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden aldı. Belçika, Antwerp Üniversitesi Hücre Biyolojisi Laboratuvarı'nda ve Almanya Helmholtz Akciğer Biyoloji ve Hastalıkları Enstitüsü Kapsamlı Pnömoloji Merkez’inde Postdoc çalışmalarında bulundu. Başlıca araştırma alanları arasında akut ve kronik akciğer hasarı ve onarım mekanizmaları, pulmoner fibrozis, miRNA ve LncRNA biyolojisi ve epiteliyal-mezenkimal geçiş yer almaktadır. Ayrıca, idiyopatik pulmoner fibrozis, pulmoner amfizem ve akciğer kanserinin patogenezi ve tedavisinde etkili moleküllerin ve yeni terapötiklerin keşfedilmesine odaklanmıştır. Bu amaçlarla, akciğer hastalıklı hayvan modelleri, insan akciğer hücre hatları ve hastalardan alınan insan akciğer biyopsileri üzerinde yaptığı araştırmalarında çeşitli transkriptomik, protein, siliko, moleküler ve biyokimyasal analizler ile hücre farklılaşması, hücre ölümü, hücre proliferasyonu, protein-protein ve protein-nükleik asit etkileşimleri, TGF-β ve Wnt sinyal yolları araştırılmaktadır.

Prof. Dr. Selda GEZGİNCİ-OKTAYOĞLU

Prof. Dr. Selda GEZGİNCİ-OKTAYOĞLU; İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi'nden; yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü’nden almıştır. Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Primer ve Kök Hücre Araştırma Laboratuvarı sorumlusu ve aynı zamanda Kök Hücre ve Diyabet Araştırma Grubu’nun lideridir. Bu grup, Türkiye’de primer beta-hücreleriyle çalışan ilk; pankreatik progenitör hücrelerle çalışan ikinci araştırma grubudur. Kök Hücre ve Diyabet Araştırma Grubu’nun temel araştırmaları, Tip 2 diyabet gelişiminde ve pankreas hasarı sonrası rejenerasyonda rol oynayan ana sinyal yollarını ve hücreler arası etkileşimleri sağlayan moleküllerin tanımlanmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda araştırma odağını, Tip 2 diyabet gelişimi sırasında pankreatik progenitör hücrelerin beta-hücrelerine ve adipositlere farklılaşma mekanizmaları oluşturmaktadır. Primer ve Kök Hücre Araştırma Laboratuvarı’nda Tip 2 diyabet ile yakından ilişkili olduğu bilinen kanser gelişiminin ana aktörleri olan kanser kök hücreleri ile ilgili araştırmalar da yapılmaktadır. Moleküler mekanizmalar temel anlamda epigenomik, transkriptomik, proteomik ve metabolomik analizler yapılarak araştırılmaktadır. Bu kapsamda araştırmalarda in vivo diyabet modelleri, hücre kültürü teknikleri, transfeksiyon, hücre canlılık testleri, hücre ölümü analizleri, mikroskobik analizler, akım sitometri, protein elektroforezi, immünopresipitasyon, kromatin immünopresipitasyon, Western Blotlama, ELISA ve qRT-PCR gibi moleküler biyolojik teknikler kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Engin KAPTAN

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunudur. Akademik yaşamına aynı Üniversitede Araştırma Görevlisi olarak başlamıştır ve 2010 yılında Dr. ünvanını almıştır. Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Bölümü’nde doktora sonrası çalışmalar yürütmüştür. Temel çalışma konuları, glikobiyoloji, kanser ve lektin-karbohidrat etkileşimleridir. Çalışmaları tiroid kanserinin moleküler mekanizmalarının anlaşılması ve karbohidrat antijenlerin hedeflenmesi yoluyla farklı tanı ve tedavi stratejilerinin belirlenmesi üzerine odaklanmıştır. Bu kapsamda çalışmalarda proteomik ve transkriptomik metodoloji kullanılmaktadır. Prof. Dr. Engin Kaptan’ın çalışma alanında yazmış olduğu pek çok makalesi vardır. Prostat kanserinin tedavisine yönelik klinik çalışmaları devam eden uluslararası tescillenmiş patenti bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, uluslararası projelerde görev almıştır, yürütücü ve araştırıcı olarak yer aldığı Tübitak araştırma projeleri mevcuttur.

Doç. Dr. Pelin ARDA-PİRİNÇÇİ

Doç. Dr. Pelin Arda-Pirinççi, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü’nden almıştır. Başlıca çalışma konuları, çeşitli gastrointestinal sistem hastalıklarının moleküler mekanizmaları ve tedaviye yönelik yeni biyoaktif moleküllerin araştırılması üzerinedir. Son yıllarda çalışmalarını inflamatuvar hastalıklar ve epigenetik mekanizmalar üzerine yoğunlaştırmıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Serap SANCAR-BAŞ

Dr. Öğr. Üyesi Serap SANCAR-BAŞ lisans derecesini İstanbul Üniversitesi'nde; yüksek lisans ve doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 2015 yılında Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Üyesi kadrosuna atanmıştır. Temel çalışma alanları moleküler kanser biyolojisi, yeni antikanser moleküllerin belirlenmesi, peptid esaslı antikanser molekül keşfi ve glikobiyoloji temelli kanser araştırmalarıdır. Moleküler biyoloji araştırmaları proteom, tranksiptom ve epigenom esaslı olarak devam etmektedir. Farmasotik toksikoloji, farmasotik teknoloji ve anorganik kimya gibi diğer disiplinler ile ortak projelerde de araştırıcı olarak görev almıştır.

Dr. Öğr. Ü. Ayşe KARATUĞ KAÇAR

Ayşe KARATUĞ KAÇAR İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Moleküler Biyoloji Anabilim Dalında doktor öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden ve doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden almıştır. Başlıca araştırma konuları in vitro ve in vivo da pankreatik beta hücreleri ve pankreas kanserinde çeşitli moleküler mekanizmaların araştırılması, nanobiyoteknoloji kapsamında hedefli ilaç taşıma sistemleri ile kanser araştırmalarıdır. Bu bağlamda çeşitli üniversiteler ile tamamlanmış ve devam etmekte olan ortak projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almaktadır.