MATEMATİKSEL FİZİK
Matematiksel Fizik Programı, Fizik ve Matematiğin buluşma noktasıdır. Özellikle, fiziğin bütün alanlarında ihtiyaç duyulan matematiksel alt yapının ele alınmasını ve araştırılmasını amaçlar. Bu doğrultuda, Matematiksel Fiziğin alanı aslında bütün fiziktir ve fiziğin ihtiyaç duyduğu en temel kuramların ortaya çıkmasında en önemli role sahip fizik dalıdır. Matematiksel Fizik, hiçbir zaman popülerliğini kaybetmeyen ve temelde bütün fizik kuramlarının dayandığı en özel fizik alanlarından birisidir. İyi bir fizikçinin, hangi alanda çalışırsa çalışsın, iyi bir Matematiksel Fizik alt yapısının olması beklenir. Matematiksel Fizik programının aktif araştırma konuları arasında kozmoloji ve gravitasyon, yüksek enerji ve atom altı fiziğinin kuramsal boyutları, kuantum ve konformal alan kuramları, süpersimetri ve grup kuramları, geometrik ve topolojik alan teorileri, klasik ve kuantum mekaniksel olguların kuramsal boyutlarının araştırılması, kuantum optik, yoğun madde fiziği ve kuantum elektrodinamiği gibi popüler uygulama alanlarının kuramsal boyutlarının ortaya koyulması gibi birçok alan bulunmaktadır. Matematiksel Fizik programı şu anda sadece mastır derecesi sunmaktadır.
Tanıtım broşürü için tıklayınız
Yüksek Lisans Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız
Doktora Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız
Ertan GÜDEKLİ, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Matematiksel Fizik Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans, derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Matematiksel Fizik Programında tamamlamıştır. Araştırma Alanları: Genel Rölativite Teorisi, Kozmoloji, Yüksek Mertebeden Gravitasyon Teorileri, Zar-evren Modelleri, Dinamik Sistemler.
Göksel Daylan Esmer, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Matematiksel Fizik Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans, derecesiniİstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Matematiksel Fizik Programında tamamlamıştır. Başlıca araştırma alanları arasında matematiksel fizik, gravitasyon teorileri, karadelikler, karadelik alanında taneciğin hareket problemi, zar-evren modeli yer almaktadır.
Mustafa Sarısaman, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 2001 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisansını yine Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde yapmıştır. University of Miami Fizik Bölümü’nden “Target Space Pseudoduality in Supersymmetric Sigma Models on Symmetric Spaces” tez başlığı ile doktora derecesini almıştır. Sonraki yılda University of Miami ve Florida International University’de geçici öğretim üyesi olarak dersler vermiştir. 2010-2018 yılları arasında Koç Üniversitesi Fizik Bölümü’nde Spektral tekillikler, Hermisyen olmayan ve PT simetrik kuantum mekaniği ve saçılma problemleri ile bunların çeşitli uygulamalarıyla ilgili konularda doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır. 2018 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü Matematiksel Fizik anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Değer Sofuoğlu İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Matematiksel Fizik Anabilim Dalı’nda Doçent olarak görev yapmaktadır. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 2004 yılında, Yüksek Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Matematiksel Fizik Programı’ndan 2008 yılında ve Doktora derecesini de İstanbul Üniversitesi Matematiksel Fizik Doktora Programı’ndan 2014 yılında almıştır. Ayrıca, 2018 yılında, İstanbul Üniversitesi’nden Sosyoloji Lisans (açık öğretim) derecesi almıştır. Başlıca çalışma konuları matematiksel fizik,kozmoloji, Genel Rölativite ve yüksek mertebeden eğrilikligravitasyon teorileri ve Zar-evren Modelleri gibi alternatif gravitasyon teorileridir.
Ayşe Ulubay, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Matematiksel Fizik Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans derecesini Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nden, yüksek lisans derecesini Stuttgart Üniversitesi Fizik Bölümü'nden, doktora derecesini ise araştırmalarını Max-Planck InstituteforExtraterrestrialPhysics'de yaparak Münih Ludwig-Maximillian's Üniversitesi'nden almıştır. Araştırmaları astrofiziksel disklerin dinamiği, özellikle kütleçekimsel karasızlıklar ve manyetik dönme kararsızlığı, kompakt cisimlerin fiziği ve Güneş fiziği üzerinedir