KATI HAL FİZİGİ

Katıhal Fiziği, üniversitelerde ve endüstride uygulamaları bulunan önemli araştırma alanlarından biridir. Katıhal Fiziği programı; yarıiletkenler fiziği ve teknolojileri, nanoteknoloji, düşük boyutlu malzeme sistemleri, optoelektronik, fotonik, enerji ve yakıt pilleri üzerine yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları yürütecek bilim insanlarını içermektedir. Deneysel araştırma altyapısı; Nano ve Optoelektronik Araştırma Laboratuvarları, Yüksek Manyetik Alan ve Düşük Sıcaklık Laboratuvarı, Nanoteknoloji Araştırma Laboratuvarı ve Yenilenebilir Enerji ve Oksit Hibrit Sistemler Laboratuvarı’ndan oluşmaktadır.


Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Yüksek Lisans

Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Doktora



Prof. Dr. Ayşe Erol

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Anabilim Dalı’nda 2013 yılından beri Profesör olarak çalışmaktadır. Doktora çalışmalarını sürdürmek ve yarıiletkenlere dayalı optoelektronik aygıtların fiziği araştırmalarında deneyimini artırmak amacıyla TÜBİTAK- British Council Bütünleşik doktora programı kapsamında British Chevening bursu ile Essex Üniversitesi (İngiltere) Elektronik Sistem Mühendislği bölümünde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu ve bu kapsamdaki çalışmalarıyla 2002 yılında IR bölgede yüzey ışıması yapan yarıiletkenler LED ve laserlerin geliştirilmesi ve karakterizasyonunu konu alan çalışmalarını içeren doktora teziyle doktor unvanını aldı. Yarıiletkenlerin elektriksel ve optik karakterizasyonu, yarıiletkenlerde yük transportu, yarıiletkenlere dayalı optoelektronik aygıtların tasarlanması ve karakterizasyonu alanlarındaki çalışmalarının yanısıra nanoyapıların sentezlenmesi, karakterizasyonu ve sensör özelliklerinin incelenmesine dayalı alanlarda bilimsel yayınları mevcuttur. 2004 yılında Nazım Terzioğlu Genç Bilim İnsanı ödülünü almıştır. TÜBİTAK tarafından basılan Çevremizdeki Fizik adlı popüler bilim kitabı ve Yarıiletkenler ve Optoelektronik Uygulamaları kitabının eş-yazarıdır ve bu kitapla 2014 yılında TÜBA Desteklenmeye değer eser ödülünü almıştır. Seyreltik Azotlara dayalı teknolojilere ilişkin bir uluslarası kitabın editörlüğünü yapmıştır. SCI kapsamındaki iki derginin editör kurulunda yer almakta olup, çeşitli sayıda SCI kapsamındaki derginin özel sayı editörlüğünü yapmıştır. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nano ve Optoelektronik Araştırma Laboratuarları’nın direktörlüğü ve Yüksek Magnetik Alan ve Düşük Sıcaklık Laboratuvarı’nın eş-direktörlüğünü yapmaktadır.

Doç. Dr. Musa Mutlu Can

Doç. Dr. Musa Mutlu Can, 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Dr. Can, manyetik nano parçacıklar, oksit yarı iletkenler, biyomalzemeler / sensörler ve yakıt hücreleri gibi ileri malzemelerin fiziksel özelliklerine üzerine çalışmaları vardır. Araştırmaları sırasında Hacettepe Üniversitesi (Türkiye), Delaware Üniversitesi (ABD), Sabancı Üniversitesi (Türkiye), SPIN-CNR (İtalya) ve İstanbul Üniversitesi'nde çalıştı. Ayrıca Dr. Can, hipertermide manyetik nanoparçacığın teknolojik başlıkları, seyreltilmiş manyetik yarı iletkenler, sırasıyla mikro / nano boyutlu sensörler ve katı oksit yakıt hücreleri üretmek için optik litografi tekniklerinde ileri düzeyde beceriler gerçekleştirdi. Bunlar yanında Dr. Can’ın yürüttüğü teknolojik projeler sırasıyla, manyetik nanoparçacığın hipertermi tedavisinde kullanımı, seyreltilmiş manyetik yarı iletkenler, optik litografi teknikleriyle ileri düzeyde becerilere sahip mikro / nano boyutlu Hall sensörleri ve yakıt hücreleri üzerine yapmaktadır. Güncel araştırmaları, elektrokimyasal performansları gelişmiş malzemelerin foto katalitik yakıt hücreleri ve sensörlerinde kullanımını kapsamaktadır

Doç. Dr. Ferhat Nutku

Doç. Dr. Ferhat Nutku, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Katıhal Fiziği Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nde, yüksek lisans derecesini Yıldız Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Malzeme Anabilim Dalı’nda ve doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı, Katıhal Fiziği Programı’nda tamamlamıştır. Başlıca araştırma alanları arasında yarıiletkenler fiziği, fotonik-plazmonik, istatistik fizik ve quantum mekaniği yer almaktadır.

Doç. Dr. Ömer Dönmez

Doç. Dr. Ömer Dönmez, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Katıhal Fiziği Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden almıştır. Lisans öğrenimi boyunca Zorlu Holding Üstün Başarılı öğrenci bursunu almıştır. Yüksek lisans ve Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Bölümü’nden almıştır. Master çalışması boyunca TUBITAK-BİDED bursu almaya hak kazanmıştır. Optoelektronik aygıtların elektriksel ve manyetik özelliklerinin deneysel ve analitik yöntemlerle modellenmesi konusunda deneyimleri vardır ve bu konu alanı ile ilgili 25’ten fazla WoS alanında taranan dergilerde yayını vardır. Şuan, çok düşük ve çok yüksek manyetik alan altında elektrik taşınım özelliklerinin belirlenmesi, plazmonik biyosensörlerin simülasyonu ve deneysel olarak biyosensör aygıtlarının laboratuvar ortamında üretilmesi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Doç. Dr. Gökhan ALGÜN

Doç. Dr. Gökhan ALGÜN İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Katıhal Fiziği Anabilim Dalında doçent doktor olarak görev yapmaktadır. Lisans derecesini Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden aldı. Yüksek lisans derecesini 'Gözenekli Silisyumda Elektriksel Olayların İncelenmesi' konulu tezi ile İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilimdalı, Genel Fizik Programında tamamladı. 2005 yılında, İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilimdalı, Katıhal Fiziği Programında 'Düşük Boyutlu Yarıiletken Yapılarda Sıcak Elektronların Enerji Kayıp Mekanizmalarının İncelenmesi' konulu tezi ile Doktor unvanını elde etti. Gözenekli silisyum yapılar, düşük boyutlu yarıiletkenler, güneş hücreleri, nem sensörleri, sol jel prosesi ve nanoboyutlu yapıların sentezlenmesi ve karakterizasyonu konularında çalışmaları ve bilimsel yayınları bulunmaktadır.

Doç. Dr. Neslihan ÜZAR

Doç. Dr. Neslihan ÜZAR, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden almıştır. Yüksek Lisans’ını 2007 yılında ve Doktorasını 2012 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. Başlıca çalışma konuları nanoyapıların sentezlenmesi, elektrisel , optiktiksel ve sensor özelliklerinin incelenmesi olmakla birlikte Bose-Einstein yoğuşması, güneş pilleri ve termoelektrik malzemeler üzerine çalışmaları da bulunmaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Saffettin Yıldırım

Dr. Öğr. Üyesi Saffettin Yıldırım İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Katıhal Fiziği Anabilim Dalında 1989 yılından beri öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden, yüksek lisans derecesini istanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yoğun Madde Fiziği Programından, doktorasını İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yoğun Madde Fiziği Programından almıştır. Araştırma konuları ince film fiziği, dielektrik malzemeler, düşük boyutlu yapıların elektronik özellikleri, thermoelektrik malzemeler, polimer malzemelerdir.

Dr. Öğr. Üyesi Namık AKÇAY

Dr. Öğr. Üyesi Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Katıhal Fiziği Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini sırasıyla 2001, 2004 ve 2008 yıllarında İstanbul Üniversitesinden almıştır. 2009 yılından beri nanoteknoloji araştırma laboratuvarında, Doç. Dr. Gökhan Algün ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Başlıca araştırma alanları arasında nanoparçacıklar, kuantum noktaları, güneş pilleri, gözenekli silisyum, nem sensörleri yer almaktadır

Dr. Öğr. Üyesi Kamuran Kara Koç

Dr. Öğr. Üyesi Kamuran Kara Koç, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Katıhal Fiziği Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans derecesini Çukurova Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden aldı. Yüksek lisans ve doktora derecesini Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Katıhal Fiziği Anabilim Dalından almıştır. Erasmus Öğrenim Programı ile 2010 yılında Max Planck Enstitüsü, Fizik Bölümü, E20 Projesinde çalıştı. İstanbul Üniversitesi, Fizik Bölümünde Doktor Proje Uzmanı olarak İleri Litografik Yöntemler Laboratuvarında (Kalkınma Bakanlığı fonu ile) 2013 senesinde çalıştı. Başlıca araştırma alanları arasında yarıiletken ince film ve süper moleküllerin üretimi (Kimyasal Banyo Yöntemi, Spin Kaplama Yöntemi, Atmalı Filtreli Katodik Vakum Ark Depolama Sistemi, Organik Moleküler Epitaksiyel Büyütme Yöntemi) ve karakterizasyonları (Optiksel Karakterizasyon (spektrofotometre), Yapısal Karakterizasyon (XRD, XPS, EDX, AFM, SEM ve STM), Elektriksel Karakterizasyon (Hall Effect Ölçümü) ve Fotoiletkenlik) yer almaktadır.