HİDROBİYOLOJİ
Hidrobiyoloji, iç sulardaki ve denizlerdeki yaşamı çevreyle olan etkileşimleri ile ele alarak, canlıların taksonomisi, biyolojisi, ekolojisi, filogenisi ve biyoçeşitliliğini, suyun fiziksel ve kimyasal bileşenleriyle ilişkilendirerek inceleyen bir bilim dalıdır. Hidrobiyoloji programı temel olarak fitoplankton, zooplankton, mikro ve makro omurgasız canlılar ve balıkların yaşam süreçlerinin daha iyi anlaşılması, biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik iç su ve deniz araştırmalarına odaklanmıştır. Hidrobiyoloji yüksek lisans ve doktora programında hayvan morfolojisi, sistematiği ve biyolojik çeşitliliği, bentik omurgasız ekolojisi ve kirlilik, plankton ekolojisi, sistematiği ve popülasyon dinamikleri konularında eğitim verilmektedir. Hidrobiyoloji programı laboratuvar alt yapısıyla, su kalitesi, fitoplankton, zooplankton, plankton kültürü, omurgalı ve omurgasız bentik canlılar, balıklar ile ilgili temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmekte olup, bu konularda çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin araştırmalarına destek vermektedir.
Tanıtım broşürü için tıklayınız
Yüksek Lisans Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız
Doktora Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız
Prof. Dr. Hüsamettin BALKIS, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü’nde Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü’nden almıştır. Yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü’nden almıştır. Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında Deniz Biyolojisi ve Bentos bulunmaktadır.
Prof. Dr. Lütfiye ERYILMAZ İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden almıştır. Başlıca araştırma alanları arasında deniz balıkları sistematiği, balık ve balıkçılık biyolojisi, balık ekolojisi ve ayrıca denizel kaynaklardan biyoaktif maddelerin eldesine yönelik çalışmalar yer almaktadır.
Prof. Dr. Neslihan Özdelice, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü Hidrobiyoloji Programından almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında fitoplankton taksonomisi, çeşitliliği ve kültürü, su kalitesi ve sedimentteki dinoflagellat kistleri sayılabilir.
Ömer Altun, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi'nden almıştır. İngiltere'deki Doğa Tarihi Müzesi'nde ve Imperial College, Yaşam Bilimleri Bölümü (Londra)'nde misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. Başlıca araştırma konuları arasında ihtiyoloji, ihtiyoplankton, balık biyolojisi, balık sistematiği ve biyoistatistik analiz sayılabilir.
Prof. Dr. Serhat Albayrak İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında denizel bentik ekosistemlerin yapısı, denizlerin ekolojik kalite durumunun belirlenmesi, yabancı bivalv türlerinin dağılımı sayılabilir.
Doç. Dr. Ayşegül Mülayim İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Hidrobiyoloji Programında tamamlamıştır. Başlıca araştırma konuları arasında Amphipodların Taksonomisi ve Ekolojisi, Krustaseler, Zoobentos, Bentik Ekoloji, Denizel Biyoçeşitlilik, Deniz Ekolojisi, Metal Birikimi ve Denizel Çevrelerde Mikroplastikler sayılabilir.
Muharrem BALCI, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı'nda Doçenttir. Lisans ve Yüksek Lisans derecesini Abant İzzet Baysal İstanbul Üniversitesi'nden almış, Halmstad Üniversitesi (İsveç) Çevre Bilimleri, Uygulamalı Ekoloji Bölümü’nde sulakalanlar konusunda yüksek lisans çalışması yapmıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Hidobiyoloji Programında tamamlamıştır. Tübitak yurt dışı doktora sonrası araştırma burs programı desteği ile Cawthron Enstitüsü’nde (Yeni Zelanda) bir yıl süreyle (Ekim 2018-Ekim 2019), zararlı alg artışları (HAB), biyotoksin üreticileri ve algal toksinlerin moleküler karakterizasyonu üzerine, PCR-temelli klonlama, yeni nesil dizileme, filogenetik, metagenomik ve çevresel DNA (eDNA) analizi konularında araştırmalar yapmıştır.Araştırma konuları arasında akuatik mikrobiyal ekoloji, ve su kalitesi analizleri, ekolojik ve biyoteknolojik uygulamalara yönelik fitoplankton (diatom, dinoflagellate, siyanobakteri), dinoflagellat kist kültürü yer almaktadır.
Asst. Prof. Dr. Benin TOKLU ALIÇLI
Dr. Öğretim Üyesi Benin TOKLU ALIÇLI İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans Derecesini Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden, doktora derecesini Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında deniz biyolojisi, denizel zooplankton (zooplankton ekolojisi ve taksonomisi) ve plankton kültürü sayılabilir.
Dr. Öğr. Üyesi Cem DALYAN, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden almıştır. Yüksek Lisans ve Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi fen bilimleri Enstitüsünden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında denizel biyoçeşitlilik; deniz balıklarının sistematiği ve taksonomisi; derin deniz balıkları; deniz balıklarının beslenme, büyüme ve üreme biyolojileri; Kriptobentik balıklar; istilacı balık türleri ve ekolojileri sayılabilir.
Dr. Öğretim Üyesi Senem ÇAĞLAR
Dr. Öğretim Üyesi Senem ÇAĞLAR İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidtobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü’nden almıştır. Başlıca araştırma konuları ve ilgi alanlarını Mollusca türlerinin sistematik ve taksonomileri ile çok disiplinli bir yaklaşımla mekânsal ve zamansal dağılımları, bentik omurgasız türleri ve ekolojileri, deniz ekolojisi ve fauna dinamikleri ile deniz kirliliği çalışmaları yanında denizel biyoçeşitlilik ve yabancı türler oluşturur.