GENEL FİZİK
Genel Fizik Programındaki öğretim üyelerinin çalışma alanları, amaçlanan hedefe yönelik metal, yarıiletken, dielektrik, polimer, plazma polimer, tek-kristal, polikristal veya amorf yapıda malzemeleri saf veya katkılı olarak hazırlamak ve bu malzemelerin elektrik, termal ve optik özelliklerinin belirlenmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Üretilen malzemeler ince film veya külçe halinde olabileceği gibi sıvı fazda da olabilmektedir. Aynı zamanda yurdumuzda sayılı üniversitelerde bulunan plazma polimer tekniği ile malzeme üretimi de yapılabilmektedir. Bu çalışmalarda süper kapasitör geliştirilmesi, güneş hücrelerinin teorik-deneysel incelenmesi, yüzey morfolojisi, metal-yarıiletken çok eklemli yapıların geliştirilmesi, elektro optik cihazlar, iletken polimerler, biyo-uyumlu polimerler, asfaltın dayanıklılığının arttırılması, su tutmayan malzemelerin geliştirilmesi, kusur karakterizasyonu, enerji verimliliğine yönelik malzemelerin üretimi ve geliştirilmesi, ilaç tasarımları, bakteri dayanıklılığı, termoelektrik malzemeler, enerji dönüşüm malzemeleri,ısı ve elektronik taşınım olayları, dc - ac iletkenlik karakterizasyonu gibi farklı alanlara yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bununla birlikte, deneysel metotlarla elde edilen verilerin benzeşim teknikleriyle ve teorik modelleme yapılarak malzemeye ait fiziksel parametreler belirlenmektedir. Bu çalışmalar Genel Fizik Programı bünyesinde bulunan Dielektrik Spektroskopi, İnce Film ve Kusur Karakterizasyon, Sürdürülebilir Enerji Araştırmaları Laboratuvarları ile birlikte, hem ulusal ve hem de uluslarası araştırma merkezleri ile disiplinlerarası bağlantılı olarak teorik ve deneysel olarak sürdürülmektedir. Programımızda bu konularla ilgili yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılmaktadır.
Yüksek Lisans Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız
Doktora Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünde ve lisansüstü eğitimini aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Genel Fizik Programında tamamlamıştır. Başlıca bilimsel çalışmaları, farklı tekniklerle (termal, sputtering, e-beam) kalınlıkları mikron veya angström mertebesinde olan malzemelerin üretilerek elektrik, optik ve yapısal analizler yoluyla elde edilen sonuçların değerlendirilmesi ile hedeflenen malzemelerin elde edilmesi üzerinedir. Bu süreçte tıp, eczacılık, mühendislik, kimya, moleküler biyoloji gibi farklı bilim dalları ile ortak çalışmalar sürdürmektedir. Hedef günümüz yaşantısını kolaylaştırabilir ürünlere ulaşmaktır. Aynı zamanda, enerji verimliliğine yönelik malzemeler ve süper kapasitör üretimi üzerine deneysel çalışmalarının yanı sıra, teorik modelleme ve benzeşim teknikleriyle de malzemeye ait fiziksel parametrelerin belirlenmesi çalışmaları yapmaktadır. Kendisi aynı zamanda İnce Film Araştırmaları Laboratuvar sorumlusudur.
Nevin Kalkan İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Genel Fizik Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Genel Fizik Programından almıştır. Başlıca araştırma alanları arasında Üç ve iki bileşenli yarıiletken malzemelerin elektriksel özelliklerinin çeşitli parametrelere bağlılığının araştırılması ve aynı tür malzemelerde gözlenen iletkenlik mekanizmalarının belirlenmesi yer almaktadır.
Sedat BALLIKAYA, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Genel Fizik Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans ve yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fizik bölümünden almıştır. 2008-2015 yılları arası doktora tez ve doktora sonrası araştırmaları için Michigan Üniversitesi Fizik bölümünde bulunmuştur. Başlıca araştırma alanları katılarda ısı ve elektronik taşınım olaylarının deneysel çalışmaları, termoelektrik malzemeler, enerji dönüşüm malzemeleri ve sistemleridir. Kendisi aynı zamanda Sürdürülebilir Enerji Araştırmaları Laboratuvar sorumlusudur.
Doç. Dr. Barış KINACI, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nde Genel Fizik Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden almıştır ve Yüksek Lisans ve Doktorasını, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü’nde tamamlamıştır. Başlıca araştırma alanları arasında; III–V grubu yarı iletkenler, güneş hücrelerinin teorik ve deneysel incelenmesi, ince filmlerin yüzey morfolojisi ve elektriksel karakterizasyoları, metal–yarı iletken çok eklemli yapıların geliştirilmesi ve elektro-optik cihazlar yer almaktadır.
Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Genel Fizik Programından almıştır. Külçe ve ince film halinde malzemelerin üretilmesi veya sıvı fazdaki örnekler için elektrik, optik ve yapısal analizlerle amaca uygun olarak malzemelerin değerlendirilmesi üzerine bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarda tıp, eczacılık, mühendislik, kimya, moleküler biyoloji alanlarındaki gelişmelere katkı sağlayacak malzemeleri inceleyip istenilen amaca uygun olarak geliştirmektedir. ac-dc iletkenlik karakteristiklerinin belirlenmesi, süper kapasitör üretimi, enerji verimliliğinin arttırılması, enerji depolama çalışmalarının yanı sıra; asfaltın dayanıklılığının arttırılması, vücut sıvılarında hastalık belirlenmesi, ilaç kaplamasının geliştirilmesi, biyo-uyumlu malzemeler, su tutmayan malzemeler, iplik kalitesinin belirlenmesi gibi disiplinler arası çalışmalar da sürdürmektedir. Kendisi Dielektrik Spektroskopi Araştırmalar Laboratuvar sorumlusudur.
Dr. Öğr. Üyesi Şahin Yakut Lisans derecesini Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden; yüksek lisans ve doktora derecelerini ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden almıştır. Doktora tez çalışmaları için CharlesÜniversitesi-Çek Cumhuriyeti Fizik bölümünde bulunmuştur. İnce film formunda amorf ikili ve üçlü bileşiklerin hazırlanması ve yine ince film formunda polimer ve plazma polimer örneklerin hazırlanması; ince film, külçe ve sıvı formdaki örneklerin dielektrikkarakterizasyonu üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalardan elde edilen verilerin sağlık, termoelektrik, ıslanmazlık, yalıtıcı ara yüzey, geri dönüştürülebilir enerji depolama kaynakları gibi alanlara uygun olarak değerlendirilmesi üzerine çalışmalar ile ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlayabilecek çalışmaları sürdürmektedir