ENFORMATİK


Türk Standartları Enstitüsü tarafından “bilginin toplanması, depolanması, işlenmesi, organize edilmesi, sınıflandırılması, dağıtılması ve kullanımı için gerekli sistemler ve teknoloji ile ilgili uygulamalar ve araştırmalar yapılan bir bilim dalı” olarak tanımlanan Enformatik aynı zamanda, insanların teknolojiyi nasıl değiştirdikleri ve teknolojinin insanları nasıl değiştirdiği ile ilgilenen bir disiplindir. Enformatik bilim alanı bilginin toplanması, sınıflanması, depolanması, işlenmesi, iletilmesi ve sunumu gibi fonksiyonları yerine getiren Bilgi ve İletişim Teknolojisi (BİT) tabanlı Bilgi Sistemlerinin kurulması, sürdürülmesi ve kullanımı ile ilgili araştırma, geliştirme ve eğitim faaliyetlerini kapsamaktadır. Bir meslek dalı olarak Enformatik, Bilgi Sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanımı için gerekli profesyonel yeteneklerin kazandırılmasını hedeflemektedir. Enformatik Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2003 yılından beri yüksek lisans, 2006 yılından beri doktora eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Enformatik Programı ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıdaki adreste bulabilirsiniz: 


Anabilim Dalı Sitesi

Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Yüksek Lisans

Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Doktora



Prof. Dr. Sevinç Gülseçen

Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, lisans eğitimini 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde tamamlamış, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Sayısal Yöntemler Anabilim Dalından almıştır. 2006 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri alanında Doçent ünvanı almış, 2012 yılında ise Profesör olmuştur. 2005 yılında başlayan İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığı ve 2012 yılında devraldığı İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü görevleri devam etmektedir. İlgi alanları arasında başta bilgisayar programlama olmak üzere Sistem Analizi ve Tasarımı, Bilgi Yönetimi, İnsan Bilgisayar Etklileşimi ile e-Öğrenme yer almakta, bu konularda lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermekte, tezler yönetmektedir. İngilizce, Bulgarca ve Rusça dillerini iyi derecede bilen Gülseçen’in birçok ulusal ve uluslararası yayınları ve editörlükleri bulunmakla beraber Acta Infologica dergisinin baş editörlüğü görevini yürütmektedir.

Doç. Dr. Çiğdem Selçukcan Erol

Doç. Dr. Çiğdem Selçukcan Erol, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden 2010 yılnda doktora derecesini, 2018 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri alanında Doçent ünvanını almıştır. 2003 yılından beri İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nde görev yapmaktadır. 2016 yılından beri uzaktan eğitim programında Yönetim Bilişim Sistemleri dersi veren Erol, Veri Madenciliği, Biyoenformatik, Sağlık Bilişimi ve Yapay Zeka alanlarında çalışmaktadır. Bu alanlarda lisans ve lisansüstü dersler vermekte ve tezler yürütmektedir. Ulusal ve uluslararası yayınları ve editörlüklerine ilave olarak Acta Infologica dergisinin editörü olarak görev yapmaktadır.of. Dr. Sevinç Gülseçen, lisans eğitimini 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde tamamlamış, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Sayısal Yöntemler Anabilim Dalından almıştır. 2006 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri alanında Doçent ünvanı almış, 2012 yılında ise Profesör olmuştur. 2005 yılında başlayan İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığı ve 2012 yılında devraldığı İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü görevleri devam etmektedir. İlgi alanları arasında başta bilgisayar programlama olmak üzere Sistem Analizi ve Tasarımı, Bilgi Yönetimi, İnsan Bilgisayar Etklileşimi ile e-Öğrenme yer almakta, bu konularda lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermekte, tezler yönetmektedir. İngilizce, Bulgarca ve Rusça dillerini iyi derecede bilen Gülseçen’in birçok ulusal ve uluslararası yayınları ve editörlükleri bulunmakla beraber Acta Infologica dergisinin baş editörlüğü görevini yürütmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi İnci Zaim Gökbay

Dr. Öğr. Üyesi İnci Zaim Gökbay, lisans derecesini 2002 yılında Işık Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden, yüksek lisans derecesini 2007 yılında onur derecesi ile Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü’nden, doktora derecesini ise 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı’ndan almıştır. 2004-2014 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesinde görev yapmış, Temmuz 2014’ten bu yana İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir.Çeşitli AB, İSTKA tarafından desteklenen projelerde akademik danışmanlık ve yürütücülük yapmıştır. Çalışma alanları klinik karar verme teknolojileri, biyomedikal görüntü ve sinyal işlemedir.

Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Ayvaz Reis

Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Ayvaz Reis, tüm öğrenim hayatını İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1987 yılında Fen Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1990 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, 1999 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Yazılım Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doktora derecesini almıştır. Halen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümü öğretim üyesidir ve İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümünde görev yapmaktadır. İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) üyesidir.

Öğr. Gör. Dr. Murat Gezer

Öğr. Gör. Dr. Murat Gezer, lisans eğitimini Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde 1997 yılında tamamlamıştır. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlamış ardından 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden doktora derecesini almıştır. 2011 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nde görev yapmaktadır. Çeşitli kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinliklerde Linux, Görüntü İşleme ve Makine Öğrenmesi konusunda seminerler veeğitimler vermektedir. Çeşitli TÜBİTAK projelerinde görev almakta, akademik danışmanlık yürütmektedir.

Prof. Dr. Mustafa Aksu

Prof. Dr. Mustafa Aksu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde almıştır. Doktora derecesini ise Almanya’da Eberhard Karls Üniversitesi Hukuk Fakültesinde almıştır. Doktora sonrasında doktora hocasının kürsüsünde (Prof. Dr. Picker) asistan olarak çalışmıştır. Asıl araştırma alanı Medeni Hukuk (Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku) olan Prof. Dr. Aksu, bu alan yanında fikri mülkiyet hukuku ve bilişim hukuku ile de ilgilenmektedir. Bu çerçevede özellikle bilgisayar programlarının fikri mülkiyet hukukunda korunması, internet ve fikri hukukunun örtüştüğü alanlara dair çalışmalar da yapmıştır.

Prof. Dr. Selim YAZICI

Prof. Dr. Selim YAZICI, İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümü’nde Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini Yıldız Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü’nden almıştır. Yüksek Lisans ve Doktora Derecelerini ise İstanbul Üniversitesi’nden İşletme Yönetimi alanında almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında Girişimcilik, Proje Yönetimi, İş Sürekliliği Yönetimi, Ekosistem Yönetimi ve E-Öğrenme bulunmamaktadır. Bu konularda lisans ve lisansüstü düzeylerde dersler vermektedir.

Prof. Dr. Zuhal Tanrıkulu

Prof. Dr. Zuhal Tanrıkulu, Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nde tam zamanlı öğretim üyesidir. Lisans derecesini Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, master derecesini Bilgisayar Mühendisliği ve doktorasını Yönetim Bilişim Sistemleri konusundaki tez çalışmasıyla Yönetim ve Organizasyon anabilim dalında almıştır. Şu anki araştırma alanları, kuruluşlarda bilgi teknolojisinin gerçekleştirilmesi, entegre bilgi sistemlerinin analizi ve tasarımı, bilgi sistemleri yönetimi ve güvenliği, öğrenme yönetim sistemleri ve web servis tabanlı bilgi sistemlerinin tasarımı üzerine odaklanmaktadır.Çalışmaları Information Technology and Management, Educause Quarterly, Education and Science, International Review on Computers and Software, Yönetim (Management), the Journal of the Faculty of Education, Social Networking akademik dergileri başta olmak üzere birçok dergide yayımlanmıştır. Ayrıca, Bilişim Sistemleriyle ilgili akademik konferanslarda birçok bildiri sunmuş ve bu bildiriler konferans kitapçıklarında basılmıştır.

Doç.Dr.Hulusi Gülseçen

Doç.Dr.Hulusi Gülseçen, 1980 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsünde 1983 yılında Yüksek Lisansını bitirdi. Aynı enstitüde 1989 yılında Güneş Lekeleri konusunda doktorasını tamamladı. 2015 yılında doçent unvanı aldı. Halen İstanbul Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde çalışmaktadır. Bu bölümde lisans ve Enformatik Bölümünde ise Yüksek Lisans ve Doktora dersleri vermektedir. Başlıca Araştırma konuları, çift yıldızlar, veri analizi ve enformatikle ilgili konulardır.

Doç.Dr. Zümrüt Ecevit Satı

Doç.Dr. Zümrüt Ecevit Satı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümü öğretim üyesidir. Lisans derecesini Dokuz Eylül Üniversitesi'nden almıştır. Doktorasını Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Programında tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında İnovasyon Yönetimi, Dijital Dönüşüm Yönetimi, Dijital Devlet, Elektronik İş, Teknoloji Yönetimi ve Üretim Yönetimi yer almaktadır.

Dr. İrfan Şimşek

Dr. İrfan Şimşek, 2009 yılında İstanbul Üniversitesi'nde "E-Öğrenim Sistemleri İçin Bütünleştirilebilir Bir Online Sınav Modülünün Geliştirilmesi" konulu yüksek lisansını tamamladı. 2008 yılında altı aylığına Melbourne Üniversitesi'ne misafir öğretim üyesi olarak davet edildi. Online eğitim okudu ve Second Life platformunu kullanarak eğitim kursları aldı. Doktora eğitimine İstanbul Üniversitesi'nde "Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ölçütlerine Göre Web Tabanlı Akıllı Sınav Sisteminin Geliştirilmesi" üzerine başladı. TÜBİTAK tarafından desteklenen ABD'deki Kuzey Illinois Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak altı ay geçirdi. Şimşek, bir TÜBİTAK ve altı AB Projesinde yer aldı. Araştırma alanı sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, göz izleme, yapay zeka ve eğitimde teknoloji entegrasyonudur.

Doç. Dr. Nebahat Akgün ÇOMAK

Doç. Dr. Nebahat Akgün ÇOMAK, 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Eski Türk Dili üzerine Yüksek Lisans yaptı. Doktorasını, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nde “ Türk Basınında (1860-1876) Yılları Arasında Aile ve Kadın” adlı tezi ile tamamladı. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Metin Çözümlemeleri, Mitoloji, Anlatı Göstergebilimi, Dijital Öykü Anlatıcılığı, Simgesel İletişim alanlarında çalışmaktadır. Ulusal ve Uluslararası bildirileri, makaleleri ve kitapları bulunmaktadır.

Doç. Dr. Seda TOLUN TAYALI

Doç. Dr. Seda TOLUN TAYALI İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı’nda Karar Bilimleri alanında doçenttir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden, doktora derecesi için İ.Ü. Sosyal Bilimler Ensitütüsü Sayısal Yöntemler bölümüne katılmıştır. Auckland Üniversitesi, Mühendislik Bölümünde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır. Dr. Tolun Tayalı; işletme analitiği, proje yönetimi ve yöneylem araştırması konularında dersler vermektedir. Araştırma alanları; veri analitiği, makine öğrenmesi, matematiksel modelleme ve optimizasyon üzerinedir. Istanbul Business Research (IBR) dergisinin baş editörüdür. Aynı zamanda bir girişimci olan Dr. Tolun Tayalı 2018 yılında ortağı olduğu Entertech firmasında finansal portföy optimizasyonu üzerine bir yazılım geliştirme projesi üzerine çalışmaktadır.

Doç. Dr. Turgay Kalaycı

Doç. Dr. Turgay Kalaycı Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü Karar Bilimleri Anabilim dalı Öğretim üyesidir. Lisans derecesini Karadeniz Teknik Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Matematik Mühendisliği bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sayısal Yöntemler programından almıştır. Başlıca araştırma konuları Bulanık mantık, bulanık karar verme, ve coğrafi bilgi sistemleridir.

Dr. Öğr. Üyesi Burak Şişman

Dr. Öğr. Üyesi Burak Şişman 2006 yılında Matematik alanında, 2010 yılında İşletme alanında olmak üzere iki linsas derecesi almıştır. Yüksek lisans eğitimini 2009 yılında İstanbul Üniversitesi’nde, Doktora eğitimini yine İstanbul Üniversitesi’nde 2014 yılında tamamlamıştır. Dr. Sişman, 2006-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi, BÖTE Bölümü’nde çalışmıştır. 2018 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalarında eğitsel robotik uygulamalar, eğitim teknolojileri, teknoloji entegrasyonu, uzaktan eğitim ve makine öğrenmesinde odaklanmıştır. Avrupa Birliği ve yerel kurumlar tarafından desteklenen birçok projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. TUBİTAK’a robotik eğitimleri ve atölyeleri konusunda danışmanlık vermektedir. Dr. Şişman’ın çeşitli konularda çalışma arkadaşlarıyla aldığı patentleri bulunmaktadır. Şu anda Twente Üniversitesi’ne misafir araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.