BOTANİK


Botanik, günümüzde büyüyen çevre sorunları, küresel iklim değişikliği nedeniyle değişmekte olan arazi ve bitki örtüsü, yeni besin ve ilaç kaynaklarına artan ihtiyaçtan ötürü önemi gittikçe artan bir biyoloji disiplinidir. Botanik bilimi, biyoçeşitlilik, biyoçeşitliliğin küresel gayri safi milli hasılaya katkısı, nanoteknoloji ışığında gelişen fonksiyonel morfoloji, fizyoloji, ekoloji, omik teknolojiler ve biyoinformatik alanlarında gelişimine devam etmektedir. Tüm bu gelişmeleri ve güncel spektrumu takip edecek, öncülük yapacak, güncel donanıma sahip laboratuvarları ve öğretim üyeleriyle, Botanik Programı yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır. Botanik programında; sistematik, morfoloji, anatomi, moleküler taksonomi, fizyoloji, bitki ekolojisi, bitki büyüme ve beslenmesi, stres fizyolojisi, herbisitler, fitokimyasal analizler, palinoloji, fitoremediasyon, bitki genetiği, fitopatoloji, transkriptomik, proteomik, metabolomik ve biyoinformatik alanlarında araştırmalar yapılmaktadır. Program, bitki gen kaynaklarının korunması, tespit edilmesi, kökenlerinin belirlenmesi ve teknolojik yaklaşımlar ile genomdan bunların ürünlerine kadar geniş bir yelpazede sürdürülen çalışmalara odaklanmıştır. Program, temel bilimin yanında üniversite-sanayii işbirliklerine açık vizyonuyla, katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirmeyi de hedeflemektedir.


Tanıtım broşürü için tıklayınız

Yüksek Lisans Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız

Doktora Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız



Prof.Dr. Gül CEVAHİR ÖZ

Prof.Dr. Gül Cevahir Öz, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Botanik programından almıştır. Temel araştırma konuları arasında bitki fizyolojisi, bitki sekonder metabolitleri, bitki biyoteknolojisi, transkriptomik, metabolomik ve biyoinformatik yer almaktadır.

 

                                                                                                                  









Prof.Dr. Tamer ÖZCAN

Prof.Dr. Tamer Özcan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim dalında öğretim üyesidir. Lisans eğitimini aynı Bölümde tamamlamıştır. Yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, Onkolojik Biyoloji ve İmmünoloji alanında, diğer Yüksek Lisans ve Doktora derecesini de İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Botanik programında tamamlamıştır. Başlıca araştırma konuları arasında bitki gen kaynakları, çeşitli habitatlarda doğal yayılış gösteren bitki tür ve popülasyonlarında moleküler ve biyokimyasal markörlere dayalı polimorfizm çalışmaları ile gıda, endüstriyel ve biyomedikal potansiyele sahip alternatif bitki türlerinde biyokimyasal analizler sayılabilir.

Prof.Dr. Aliye ARAS

Prof.Dr. Aliye Aras İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Botanik programından almıştır. Araştırma alanları bitki sistematiği, bitki morfolojisi, bitki embriyolojisi, paleobotanik, palinoloji, tıbbi ve aromatik bitkilerdir.

Prof.Dr. Osman EROL

Prof.Dr. Osman Erol, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Botanik programından almıştır. Bilimsel ilgi alanı soğanlı bitkilerdir. Temel araştırma konuları bitki morfolojisi ve anatomisi, bitki Sistematiğidir.

Doç.Dr. Taylan KÖSESAKAL

Doç.Dr. Taylan Kösesakal, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Botanik programından almıştır. Bilimsel araştırma konuları bitki fizyolojisi, bitki biyoteknolojisi, stres fizyolojisi ve fitoremediasyondur.

Doç.Dr. Mehmet BONA

Doç.Dr. Mehmet Bona İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünde Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında bitki taksonomisi, bitki sistematiği, numerik taksonomi ve filogeni sayılabilir. 2011-2012 ve 2013-2014 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalında Biyolog kadrosunda çalışmıştır. Halen Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi, Ortadoğu Bitkileri Merkezinde (CMEP) misafir araştırmacıdır.

Doç.Dr. İbrahim Sırrı YÜZBAŞIOĞLU

İ. Sırrı Yüzbaşıoğlu, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalında Doçenttir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsünden almıştır. 2011-2019 yılları arasında Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalında görev yapmıştır. Sistematik botanik alanında çalışmalar yapmaktadır.

Dr. Öğretim Üyesi Serap SAĞLAM

Dr. Öğretim Üyesi Serap Sağlam İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini Marmara Üniversitesinden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsünden almıştır. Bitkilerde meydana gelen sırasal yaprak senesensinin ve kotiledon senesensinin mekanizmasının araştırılması, bitki hormonlarının bitki büyüme ve gelişimine etkilerinin, brassinosteroidlerin farklı fizyolojik olaylara etkilerinin incelenmesi temel araştırma alanlarıdır. Ayrıca, farklı büyüme maddelerinin tuz stresinde yetişen bitkilerin büyümesi ve gelişmesi ve bu sürecin iyileştirilmesi üzerindeki etkisini de incelemektedir. Bu çalışmaların sonuçlarını yayınlayarak tarım alanına temel bilim açısından katkı sağlamaktadır.

Dr. Öğretim Üyesi Erdal ÜZEN

Dr.Öğretim Üyesi Erdal Üzen, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı'nda Öğretim Üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Yüksek Lisans ve Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden almıştır. Araştırma konuları arasında bitki sistematiği, bitki morfolojisi, seracılık, bitki sosyolojisi, çevre biyolojisi, paleobotanik, ekonomik botanik, arkeobotanik ve palinoloji yer almaktadır. Türkiye Biyologlar Derneği, Amerikan Orkide Topluluğu üyesidir.

Dr. Öğr. Üyesi Mine SARSAĞ GÜMÜŞ

Dr. Öğretim Üyesi Mine Sarsağ Gümüş İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Yüksek Lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi’nden almıştır. Araştırma alanları arasında bitki fizyolojisi, bitki ekolojisi, bitki sekonder metabolitleri ve bitki biyolojisi yer almaktadır.

Dr.Öğr.Üyesi Fadime ERYILMAZ PEHLİVAN

Dr.Öğretim Üyesi Fadime Eryilmaz Pehlivan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden almıştır. Başlıca araştırma konuları arasında bitki anatomisi, bitki fizyolojisi, tıbbi ve aromatik bitkiler, bitki sekonder metabolizması, bitki abiyotik stres fizyolojisi ve bitkilerdeki antioksidan sistem yer almaktadır. C vitamininin antioksidan ve epigenetik rolleri özellikle ilgilendiği konulardır.

Dr.Öğr.Üyesi Hakan ÖZDEN

Dr.Öğretim Üyesi Hakan Özden, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi'nden almış, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Botanik Programında tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında bitki fizyolojisi, bitki ekolojisi, bitkilerde stres ve mekanizmaları, bitki moleküler çalışmaları yer almaktadır.

Dr.Öğr.Üyesi Işıl TULUM

Dr. Işıl TULUM İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalında proje koordinatörüdür. Lisans derecesini Marmara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden almıştır. Yüksek Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Botanik programında tamamladı. 2011 yılında Japonya Büyükelçiliği tarafından verilen “Japan Government Monbukagakusho: MEXT Research Fellowship for Doctoral Studies” bursunu almaya hak kazanarak doktora çalışmaları için Japonya’ya yerleşti. Doktora çalışmalarını Osaka City Üniversitesi’nde Prof. Makoto Miyata ile sürdürdükten sonra, 2014 yılında doktor derecesini aldı. Aynı üniversitede Biyoloji ve Tıp lisans birinci sınıflarına “Trends in Biology 101” dersini hem Japonca hem de İngilizce olarak verdi. 2018 yılında Tokyo Üniversitesi Uygulamalı Kimya bölümünde Prof. Hiroyuki Noji’nin Biyomoleküler Enerjetik laboratuvarına dahil oldu. Akademik çalışmalarının yanısıra, Daikin Industries, Ltd. (Japan) ile klimalarda kullanılmak üzere antibakteriyel filtre geliştirilmesi ve Kurabo Industries, Ltd. (Japan) ile havalimanları ve hastanelerde kullanılmak üzere antibakteriyel yüzey materyali geliştirilmesi konularında işbirliği çalışmaları yürüttü. 2019 yılında TÜBİTAK- 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı desteğini almaya hak kazanarak, İstanbul Üniversitesi Botanik Ana Bilimdalına proje koordinatörü olarak katıldı. Çalışma konuları arasında Mollicute ailesi bakterilerin patojenik yolaklarının moleküler mekanizmaları ve terapötik uygulamaları, ileri mikroskopi teknikleri, fitopatoloji, biyomühendislik ve sentetik biyolojidir. The International Organization for Mycoplasmology (IOM), The American Society of Microbiology (ASM), The Biophysical Society of Japan, The Japanese Society of Mycoplasmology ve The Japanese Society for Bacteriology üyelikleri bulunmaktadır.