ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ PROGRAMI


İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Programı, yüksek lisans düzeyinde, astronomi ve uzay bilimleri alanında bilimsel araştırmalara katılabilecek, iletişim kurma bilgi ve becerilerine sahip uzmanlar, doktora düzeyinde ise bilimsel çalışmalara özgün katkıda bulunabilecek ve bağımsız bilimsel araştırmalar yapabilecek bilim insanları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Doktora derecesi ile öğrencilerimiz dünya standartlarında ve orijinal araştırma yapma yetisi olan bireyler haline gelir.

Öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası gözlemevlerinin teleskoplarından elde edilen verilerle çalışma imkânı bulurlar. TÜBİTAK veya üniversitelerce desteklenen ulusal projeler ve çeşitli uluslararası projelerde çalışmalara katılıp, bilimsel araştırmalar konusunda kapsamlı bir eğitim almış olarak profesyonel gökbilimciler topluluğunda gelecekteki yerlerini hazırlamış olurlar. Öğrenciler temel eğitim programına ek olarak çalışma alanına uygun seçmeli dersler, tartışma ortamları, seminer serileri ile eğitimlerini tamamlarlar.

Lisansüstü öğrencilerimiz ERASMUS programı kapsamında yurtdışındaki üniversiteler ve araştırma merkezlerinde belirli bir süre eğitim öğretim alabilmektedir. Bölümümüzde galaktik yapı, yıldız kümeleri, çift yıldızlar, Güneş, yüksek enerji astrofiziği, yıldız atmosferleri, galaksi dışı astronomi alanlarında çalışmalar yapılmaktadır.


Prof. Dr. Tansel AK

Prof. Dr. Tansel AK, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden 1990 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başlamış ve 1992 yılında “Kataklismik Değişen DQ Her Yıldızının Morötesi Tayfı” başlıklı teziyle mezun olmuştur. 1999 yılında “Cüce Novaların Uzun Süreli Davranışları” başlıklı tezini verip doktor unvanını almıştır. 2006 yılında Doçent, 2012 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Tansel AK 1990 yılından bu yana Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde görev yapmaktadır. Başlıca araştırma konuları yıldız astrofiziği, kataklismik değişen yıldızlar, yıldız popülasyonları ve açık yıldız kümeleridir.

Prof. Dr. Serap AK

Prof. Dr. Serap AK, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden 1987 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başlamış ve 1989 yılında “M101 Yıldız Alanının Geliştirilmiş Dönüşüm Formülleri ile İncelenmesi” başlıklı teziyle mezun olmuştur. 1995 yılında “Üç Renk Fotometrisinde Metal Bolluğu ve Yıldızlararası Kızarmanın Etkileri” başlıklı tezini verip doktor unvanını almıştır. 2004 yılında Doçent, 2010 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Serap AK 1988 yılından bu yana Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde görev yapmaktadır. Başlıca araştırma konuları Galaksimizin yapısı, oluşumu ve evrimi, yıldız popülasyonları, çok renk fotometrisi, metal bolluğu ve uzaklık kalibrasyonları ve açık kümelerdir.


Prof. Dr. Selçuk BİLİR

Prof. Dr. Selçuk Bilir, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde sırasıyla 1993 ve 1996 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra 2002 yılında “Samanyolu Galaksinin CCD-Sloan fotometrisi ile incelenmesi” isimli teziyle doktor unvanını almıştır. 2009 yılında Doçent, 2014 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Selçuk Bilir çok sayıda TÜBİTAK projesinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. Başlıca araştırma konuları Samanyolu’nun yapısı, oluşumu ve evrimi, açık ve küresel kümeler, fotometrik dönüşüm bağıntıları, çift yıldızlar ve bilim ölçümüdür.

Prof. Dr. Tolga GÜVER

Prof. Dr. Tolga Güver, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde lisans eğitimini 2001 yılında, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri anabilim dalında ise lisansüstü eğitimini 2008 yılında tamamlamıştır. Doktora çalışması, Evrende en yüksek manyetik alan şiddetlerine sahip oldukları düşünülen Magnetarların X-ışın tayfsal özellikleri üzerinedir. 2007 yılında Amsterdam Üniversitesinde ziyaretçi araştırmacı, 2008 yılında Arizona Üniversitesi Fizik Bölümünde, 2009 – 2011 yılları arasında aynı üniversitenin Astronomi bölümü ve Steward Gözlemevinde ve 2011 – 2013 ise Sabancı Üniversitesinde araştırmacı olarak çalışmıştır. Dr. Tolga GÜVER’in başlıca araştırma konuları, nötron yıldızlarının gözlemsel özellikleri, termonükleer X-ışın patlamaları, yüksek enerji astrofiziği ve  gözlemsel astrofizik gelmektedir.


Prof. Dr. Yüksel KARATAŞ

Prof.Dr. Yüksel Karataş, 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden mezun olmuştur. 1995 yılında Galaksimizde Alan Yıldızlarının Fotometrik İncelenmesi adlı doktora tezi ile Dr. unvanını almıştır. 2004 yılında doçent, 2012 yılında profesör unvanlarını almıştır. Çok Renk Fotometrisi, Galaksimizin Oluşumu, Evrimi ve Kinematiği ile Açık Yıldız Kümeleri konularında yayınları ve atıfları bulunmaktadır. Lisans ve lisansüstünde araştırma konuları ile ilgili dersler vermektedir

Prof. Dr. Adnan ÖKTEN

Prof. Dr. Adnan ÖKTEN, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nü 1978 yılında bitirdikten sonra İ. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsünde 1981 yılında Yüksek Lisansını, 1986 yılında da doktorasını bitirmiştir. 1989 yılında Doçent, 1995 yılında Profesör olarak atanmıştır. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Bölüm Başkanlığı ve Genel Astronomi Anabilim Dalı Başkanlığı gibi idari görevlerde bulunmuştur. Başlıca araştırma konuları güneş fiziği ve astrometridir.

Prof. Dr. Mustafa Türker ÖZKAN

İstanbul Üniversitesi Astronomi Bölümünden mezun olan Prof. Dr. Mustafa Türker ÖZKAN, 1980 ve 1987 yıllarında aynı üniversiteden yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. 1989 yılında doçent, 1995 yılında profesör oldu. İ.Ü. Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, İ.Ü. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı, Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı, İstanbul Üniversitesi Senatörü, İ.Ü. Etik Kurulu üyeliği, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür yardımcısı olarak birçok görev yaptı. Başlıca araştırma alanları çift yıldızlar, güneş etkinliği, spektroskopi ve veri analizidir. 


Prof. Dr. Ahmet Talât SAYGAÇ

Prof. Dr. Ahmet Talât Saygaç, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde 1981 yılında lisans, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde 1983 yılında yüksek lisans ve 1993 yılında “VW Hydri Kataklismik Değişen Yıldızın Optik ve Morötesi Tayfsal Analizi” çalışmasıyla Doktorasını tamamlamıştır. 2002 yılında Doçent, 2019 yılında Profesör unvanını alan Saygaç, 1998 – 2001 ve 2015 - 2019 arasında Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı, 2010 – 2016 arasında İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü olarak görev yapmıştır. Başlıca araştırma konuları: Değişen Yıldız ve Yıldız Sistemleri, Optik Astronomik Spektroskopi, Astronomi Halk Eğitimi ve Popüler Astronomi, Gözlemevleri ve Teleskoplardır.


Doç. Dr. Hasan Hüseyin ESENOĞLU

Doç. Dr. Hasan H. Esenoğlu İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde sırasıyla 1986 ve 1990 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra 1996 yılında novaların tayfa ve fotometriye dayalı sınıflamasını incelediği teziyle doktor unvanını almıştır. Doktora öncesi ve sonrası olmak üzere birer yıl Padova Üniversitesi Asiago Astrofizik Gözlemevinde (İtalya) misafir astronom olarak bulunmuştur. 2004-2007 yılları arasında KingSaud Üniversitesinde (Riyat, Suudi Arabistan) Yard. Doç. olarak çalışmış ve 2013 yılında da Doçent unvanını almıştır. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde 1988 yılında başlayan görevini sürdürmektedir. Başlıca araştırma konusu novalar ve kataklismik değişen yıldızlar olup, göktaşları ve arkeoastronomi de tez danışmanlığı alanlarıdır.


Doç. Dr. Esma YAZ GÖKÇE

Doç. Dr. Esma YAZ GÖKÇE, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi Bölümünden 2000 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsünden almıştır. Galaksimizin orta enlemlerindeki yıldızların dağılımı ve kimyasal bolluğu üzerine yaptığı tezi 2009 yılında tamamlamıştır. Kasım 2009’de Astronomi ve Uzay Bilimlerinde yardımcı Doçent olarak çalışma hayatı başlamıştır. 2014 yılında Doçent unvanını almıştır ve aynı bölümde görevini sürdürmektedir. Çalışma konuları Galaksimizin yapısı, evrimi ve kinematiği, yıldız kümeleri, uzaklık kalibrasyonlarıdır.Son zamanlarda yıldızlararası ortam ve galaksi dışı cisimlerle de ilgilenmektedir.


Doç. Dr. Hulusi GÜLSEÇEN

Doç.Dr. Hulusi Gülseçen, 1980 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsünde 1983 yılında “Asteroidlerde Commensurability Problemi” tezi ile Yüksek Lisansını bitirdi. Aynı enstitüde 1989 yılında “Güneş Lekelerinde Coriolis Kuvveti” konusunda doktora tezini tamamladı. 2015 yılında doçent unvanı aldı. Halen İstanbul Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde çalışmaktadır. Bu bölümde lisans ve Enformatik Bölümünde ise Yüksek Lisans ve Doktora dersleri vermektedir. Başlıca Araştırma konuları, çift yıldızlar, veri analizi ve enformatikle ilgili konulardır.


Doç. Dr. Z. Funda BOSTANCI GÜVER

Doç. Dr. Z. Funda BOSTANCI, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde lisans eğitimini ve İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri anabilim dalında lisansüstü eğitimini tamamlamıştır. 2009 yılında Güneş’in kromosfer tabakasında gözlenen ince yapıların fiziksel özelliklerini incelediği teziyle doktor unvanını almıştır. 2008 yılında Utrecht Üniversitesinde ve 2009-2010 yılları arasında Arizona’da bulunan Ulusal Güneş Gözlemevinde ziyaretçi araştırmacı olarak çalışmıştır. 2011-2013‘de ise Sabancı Üniversitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır. Doç. Dr. Z. Funda BOSTANCI’nın başlıca araştırma konuları, Gama Işın Patlamaları, Açık Kümeler ve Güneş Parlamalarıdır.

Dr. Öğr. Üyesi Sinan ALİŞ

Dr. Öğr. Üyesi Sinan ALİŞ, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde lisans öğrenimini 2000 yılında tamamlamıştır. 2004 ve 2011 yıllarında sırasıyla yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Doktora sırasında TÜBİTAK desteğiyle Nice Gözlemevi (Fransa) ve Napoli Gözlemevi (İtalya) bilimsel ziyaretlerde bulunmuş, doktora sonrasında yine TÜBİTAK desteğiyle doktora sonrası araştırmacı olarak Nice Gözlemevi'nde çalışmıştır. 2016 yılından beri Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapan Aliş, aynı zamanda Bölüm Başkan Yardımcılığı ve Gözlemevi Müdür Yardımcılığı da yapmaktadır. Çalışma konuları galaksi-dışı astronomi alanında olup, özellikle galaksi kümeleri ve galaksi evrimi konularındadır. Dr. Aliş Türk Astronomi Derneği Yönetim Kurullarında görev almış ve halen derneğin Genel Sekreterlik görevini sürdürmektedir. Dr. Aliş ayrıca Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) proje ekibinin bir üyesidir.


Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK

Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde sırasıyla 1999 ve 2004 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra 2010 yılında Güneş’in yarı aktif bir bölgesinde, yüksek ayırma gücüyle yapılan gözlemlerde farklı tabakalarda gözlenen küçük ölçekli yapıların incelenip; bu yapılara dair çeşitli fiziksel parametrelerin belirlendiği teziyle doktor unvanını almıştır. 2014 yılından itibaren Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK’ın başlıca araştırma konuları Güneş fiziği, Güneş spektroskopisi, İki boyutlu Güneş spektroskopisidir.


Dr. Öğr. Üyesi Mevlana BAŞAL    

Dr. Öğr. Üyesi Mevlana BAŞAL, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde sırasıyla 1988 ve 1991 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra, 1998 yılında "Güneş Spektrumundaki Fraunhofer Çizgilerinin Asimetrisi Problemi" konulu teziyle doktor unvanını almıştır. Başlıca araştırma konuları Güneş, Güneş Sistemi, Spektrel Çizgi Asimetrileri üzerinedir.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Taşkın ÇAY

1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü lisans programını bitirdikten sonra, 1998 yılında “Ap Yıldızı HD 25267'nin Atmosferik Parametrelerinin Tayini” başlıklı teziyle İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü’nden yüksek lisans derecesini aldı. 1999 yılında İ.Ü. Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2002 yılında TÜBİTAK / NATO - A2 Yurtdışı Araştırma Bursu’nu kazanarak doktora çalışmaları için bir süre TheCitadelMilitaryCollege of South Carolina, Fizik Bölümü (Amerika Birleşik Devletleri) ’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. 2004 yılında “Alpha Persei (FVIb) Süperdev Yıldızının Spektrel Analizi” başlıklı teziyle doktor ünvanını aldı. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde yardımcı doçent (Dr. Öğr. Ü.) olarak öğretim üyesi kadrosuna atandı. Halen aynı Bölümde yıldız atmosferleri alanında çalışmalarına devam etmektedir. Başlıca araştırma konuları arasında kimyasal özel yıldızlar ile dev ve süperdev yıldızların atmosfer analizi, Galaktik kimyasal kompozisyonun araştırılması yer almaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK

Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde sırasıyla 1999 ve 2004 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra 2010 yılında Güneş’in yarı aktif bir bölgesinde, yüksek ayırma gücüyle yapılan gözlemlerde farklı tabakalarda gözlenen küçük ölçekli yapıların incelenip; bu yapılara dair çeşitli fiziksel parametrelerin belirlendiği teziyle doktor unvanını almıştır. 2014 yılından itibaren Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK’ın başlıca araştırma konuları Güneş fiziği, Güneş spektroskopisi, İki boyutlu Güneş spektroskopisidir.


Dr. Öğr. Üyesi İpek HAMAMİ ÇAY  

1994 yılında İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü lisans programını bitirdikten sonra, 1997 yılında “Ap Yıldızı Alfa Dor (HD 29305)'un Atmosferik Parametrelerinin Tayini” başlıklı teziyle İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü’nden yüksek lisans derecesini aldı. 2002 yılındadoktora çalışmaları için bir süre TheCitadelMilitaryCollege of South Carolina, Fizik Bölümü (Amerika Birleşik Devletleri)’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. 2004 yılında “2 UrsaeMajoris (A2m) Metalik Çizgili Yıldızının Spektrel Analizi” başlıklı teziyle doktor unvanını aldı.Halen İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde yıldız atmosferleri alanında çalışmalarına devam etmektedir. Başlıca araştırma konuları arasında kimyasal özel yıldızlar ile dev ve süperdev yıldızların atmosfer analizi, Galaktik kimyasal kompozisyonun araştırılması yer almaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Can GÜNGÖR

Dr. Öğr. Üyesi Can Güngör, lisans ve yüksek lisans eğitimini Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde tamamlandıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi, Fizik Mühendisliği Bölümü’nde ‘düşük kütleli X-ışın çiftleri’ konusunda yaptığı çalışmalarla 2016 yılında doktora derecesini elde etmiştir. 2015 – 2016 yılları arasında, Tübitak 2214/A doktora sırası yurtdışı araştırma programı desteğiyle Almanya Jena Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü ve üniversite gözlemevinde araştırmalarda bulunmuştur. 2016-2017 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde, 2017-2019 yıllarında Çin’in ilk uzay gözlemevi olan Insight-Hard X-ray ModulationTelescope’unopere edildiği Institute of High EnergyPhysics, Chinese Academy of Sciences’ta ve 2019 yılında tekrar Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştıktan sonra 2020 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde gözlemsel ve hesaplamalı X-ışın Astrofiziği üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.