Enformatik Ana Bilim Dalında doktora öğrencisi olan Arş.Gör. İlkim Ecem EMRE’nin “The Analysis of The Effects of Acute Rheumatic Fever in Childhood on Cardiac Disease with Data Mining” başlıklı makalesi “International Journal of Medical Informatics” dergisinin 2019 yılı Mart sayısında yayımlanmak üzere kabul edilmiştir

İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Enformatik Ana Bilim Dalında doktora öğrencisi olan Arş.Gör. İlkim Ecem EMRE’nin “The Analysis of The Effects of Acute Rheumatic Fever in Childhood on Cardiac Disease with Data Mining” başlıklı makalesi SCI, Scopus, MEDLINE gibi önemli indekslerde taranan “International Journal of Medical Informatics” dergisinin 2019 yılı Mart sayısında yayımlanmak üzere kabul edilmiştir.

Doç.Dr. Çiğdem EROL ve Dr. Yalçın ÖZKAN danışmanlığında yürütülen, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk kardiyologlarından Uzm.Dr. Nurdan EROL ve Uzm.Dr. Yusuf İzzet AYHAN tarafından veri sağlanan ve 2017 yılı Haziran ayında Enformatik Bölümü’nde tamamlanan “Veri Madenciliği ile Çocukluk Çağındaki Akut Romatizmal Ateşin Kalp Hastalığına Etkilerinin Analizi” başlıklı yüksek lisans tez çalışmasının devamı niteliğinde olan makale yaklaşık 1,5 yıllık bir sürecin ardından kabul almıştır.

Günümüzde gelişen bilişim teknolojileriyle beraber sağlık alanında da önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu teknolojilerin gelişimi ile veriden anlam çıkarmamızı sağlayan veri madenciliği ve makine öğrenmesi gibi çalışma alanları ve farklı teknolojiler ön plana çıkmaktadır.

Yayımlanacak bu çalışma kapsamında, ülkemizde çocuklarda çok sık görülen akut romatizmal ateş hastalığının (ARA) kalp üzerindeki etkileri veri madenciliği yöntemleri ile incelenmiştir. Akut romatizmal ateşin etkilerinin önceden tahmin edilebilmesi bu hastalığa sahip hastalar açısından önem taşımaktadır. Şekilde görülen karar ağacı benzeri diagramlar/görseller doktorların karar vermesine destek olmakta ve eldeki bulguların daha kolay anlaşılabilmesini sağlamaktadır.  

Emre, İ. E., Erol, N., Ayhan, Y. İ., Özkan, Y. ve Erol, Ç. (2019). The Analysis of the Effects of Acute Rheumatic Fever in Childhood on Cardiac Disease with Data Mining. International Journal of Medical Informatics, (123), 68-75. doi:https://doi.org/10.1016/j.ijmedinf.2018.12.009


Sağlık alanında farklı hastalıklarla ilgili yapılacak veri madenciliği veya makine öğrenmesi tekniklerinden yararlanılarak yapılacak benzer çalışmalar hastalara ait sağlık verisinden anlamlı bilgiler elde edilmesini sağlayabilir, hem hastalar hem de sağlık ekonomisi açısından fayda sağlayabilecek potansiyele sahiptir.

Makaleye erişmek için; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1386505618305379

Emre, İ. E., Erol, N., Ayhan, Y. İ., Özkan, Y. ve Erol, Ç. (2019). The Analysis of the Effects of Acute Rheumatic Fever in Childhood on Cardiac Disease with Data Mining. International Journal of Medical Informatics, (123), 68-75.