MİMARLIK VE YAPILI ÇEVRENİN YENİLENMESİ
- Tanıtım
- Prof. Dr. Kemal Kutgün EYÜPGİLLER
- Prof. Dr. Mustafa Erkan KARAGÜLER
- Prof. Dr. Hüseyin KAHVECİOĞLU
- Doç. Dr. Pelin Pınar GİRİTLİOĞLU
- Doç. Dr. Mehmet BAYARTAN
- Dr. Öğr. Üyesi Zeynep YAZICIOĞLU HALU
- Dr. Öğr. Üyesi Selahattin ERSOY
- Dr. Öğr. Üyesi N. Çiçek AKÇIL HARMANKAYA
- Dr. Öğr. Üyesi Cemil AKÇAY
Mimarlık pratiğinin disiplinler arası yapısı gereği mimarlar, mühendislik dalları ile sürekli etkileşim içerisindedir. Bu etkileşim tasarım aşamasından başlayıp, uygulama ve daha sonra işletme aşamalarında da devamlılık göstermektedir. Yüksek lisans programımızın vizyonu, mimarlık ile mühendislik arasındaki bağı mimarlığın alt bileşenleri olan bina sistemleri, tarihi çevre koruma ve mimari tasarım aracılığıyla kurmaktır. Yüksek lisans programımızın öncelikli misyonu, yerel ve küresel ölçekte disiplinlerarası çalışmalar yapan, mimarlık ortamını evrensel düzeye yükseltecek meslek insanı ve akademisyen yetiştirmektir. Özel anlamda değerlendirildiğinde, mimarlık-mühendislik ilişkisini kurmaya yönelik, öğrencilere hem mimarlık hem de mühendislik alanlarında uzman akademik kadro ile zengin bir akademik ortam oluşturulması misyonumuzdur. Mimarlık ve Yapılı Çevrenin Yenilenmesi Tezli Yüksek Lisans Programının kuruluş amacı; bina sistemleri (servis sistemleri, taşıyıcı sistemler, yapı fiziği), tarihi çevre koruma ve mimari tasarım gibi mimarlığın alt dallarını mimari mühendislik bakış açısı ile düşünebilen; alt dallar arasındaki ilişkiyi kurgulayabilen ve sistemin bütününü etkin ve doğru tasarlayan meslek insanlarını yetiştirmektir.
Yüksek Lisans Programı EBS bağlantısı için lütfen tıklayınız
Prof. Dr. Kemal Kutgün EYÜPGİLLER
Kemal Kutgün Eyüpgiller, Mimarlık Profesörü ve İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin Dekanıdır. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü'nden almıştır. İstanbul Teknik Üniversitesinde 26 yıl görev yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi’ne geçiş yapmıştır. İlgi alanları arasında tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması, kentsel koruma, Osmanlı askeri mimarisi ve kentsel tarih bulunmaktadır. Prof. Dr. Eyüpgiller çok sayıda bilimsel makale ve kitabın yazarıdır.Özel sektörde olduğu gibi Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Fatih Belediyesi’nin çeşitli koruma proje ve uygulamalarında müellif, danışman ve bilim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
Prof. Dr. Mustafa Erkan KARAGÜLER
Prof. Dr. Mustafa Erkan Karagüler İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünde Öğretim Üyesidir. Karagüler, İTÜ’de Lisans eğitimi sonrasında İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi’nden Y.Lisans ve İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nden Doktora derecelerini almıştır.Doktora sonrası çalışmaları için ABD’de Northwestern Üniversitesi NSF-ACBM Merkezi’nde bulunmuştur. İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Ana Bilimdalında Yrd.Doç. ve Doç. Olarak çalışmış olan Prof.Dr. Karagüler’in başlıca araştırma konuları arasında, Mevcut Yapıların Sismik Değerlendirmesi ve Güçlendirilmesi, Çimento Bazlı Malzemeler, Geleneksel Yapı Malzemeleri, Tahribatsız Deney Yöntemleri, YapıHasarlarıveYapıKorunumu, Yapıların Enerji Performansı, Sürdürülebilir Yapı ve Malzemeleri, Yeşil ve Ekolojik Yapı Malzemeleri yeralmaktadır.
Prof. Dr. Hüseyin KAHVECİOĞLU
Prof. Dr. Hüseyin Kahvecioğlu, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünde görev yapmaktadır. İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun olduktan sonar mimari tasarım alanındaki yüksek lisans ve doktora çalışmalarını aynı üniversitede tamamlamıştır. 1998-1999 yıllarında Cincinnati Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak görev yapmıştır. 1988-2020 yılları arasında İTÜ’de görev yapmıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra mimarlık pratiğine de devam etmiştir. Çok sayıda mimari ve kentsel tasarım yarışmasında ödüller kazanmış, uygulanan bazı mimari tasarımları Ulusal Mimarlık Ödülüne layık görülmüştür. Akademik ilgi alanı, mimari ve çevresel ölçekte tasarım, mimari tasarım eğitimi, kentsel bağlamda tasarım, mimarlık ve temsil konularına odaklanmaktadır.
Doç. Dr. Pelin Pınar GİRİTLİOĞLU
1968 İstanbul doğumlu, Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu olan Pelin Pınar Giritlioğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi- Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Programında yüksek lisans ve İstanbul Teknik Üniversitesi- Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde Şehir Planlama Programında doktora yapmıştır. 2005 yılında yardımcı docent ve 2010 yılında docent olmuştur.
Mehmet Bayartan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Doçentidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden almıştır. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Dergisi Editörlüğü, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Dergisi Yayın Kurulu Üyeliği, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği, İstanbul Üniversitesi Stratejik Planlama Ekip üyeliğive İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kalite Kurul Üyeliği yapmıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kurul Üyeliği ve Öğretim Üyeliği görevine de devam etmektedir. Tarihi Coğrafya, Şehir Coğrafyası, Şehirleşme ve Sorunları başlıca çalışma konularıdır.
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep YAZICIOĞLU HALU
Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Yazıcıoğlu Halu, İstanbul Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde görev yapmakta ve Dekan Yardımcılığı görevini yürütmektedir.Lisans öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde tamamlamıştır. Yüksek Mimarünvanını ve Doktora derecelerini de İTÜ Mimarlık Anabilim Dalı Mimari Tasarım Programlarında almıştır. İstanbul Üniversitesi’ndeki görevine başlamadan önce Dresden TU, Project for Public Spaces, Yeditepe Üniversitesi, Aalto University ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nde araştırmacı ve öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Başlıca araştırma konuları arasında Mimari tasarım yöntemleri, tasarımda araştırma yöntemleri, konut araştırmaları, mimari tasarımeğitimi, mimarlık kuramı, insan-çevre-davranış ilişkileri bağlamında kent formu ve kentsel mekan sayılabilir.
Dr. Öğr. Üyesi Selahattin ERSOY
Dr. Öğretim Üyesi Selahattin Ersoy, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Lisans derecesini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden almıştır. Doktora derecesini ABD’de New Jersey Institute of Technology, İnşaat Mühendisliği bölümünden almıştır. Araştırma alanları içerisinde, yapıların sismik izolasyon teknikleri, yapıların performans tabanlı sismik analizi, tarihi yapıların yapısal analizleri ve güçlendirilmesi bulunmaktadır. Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) ve İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) üyesi olup, aynı zamanda ABD New Jersey eyaletinde profesyonel mühendis lisansı bulunmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi N. Çiçek AKÇIL HARMANKAYA
Dr. Öğretim Üyesi N. Çiçek AKÇIL HARMANKAYA, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden almıştır. Doktorasını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi programında tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında Anadolu Türk mimarisi, Osmanlı dönemi mimarlığı, Mimar Sinan’ın sanatı ve eserleri, mimaride sembolizm, İstanbul ve Edirne’nin mimari tarihi, kahve kültürü ve kahvehane mimarisi vb. Konular yeralmaktadır.
Dr. Öğretim Üyesi Cemil Akçay İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden almıştır. Yüksek Lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği programında tamamlamıştır. Başlıca araştırma alanları arasında İnşaat proje yönetimi konuları yeralmaktadır. İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı görevini sürdürmektedir.