DENİZ BİYOLOJİSİ
DENİZ BİYOLOJİSİ PROGRAMI
Denizlerimizin canlı deniz kaynaklarının (zooplankton, balık, bentos, memeli hayvanlar) tür kompozisyonları, dağılımı, biyoması ve bunların çevresel faktörlerle ilişkilerinin belirlenmesi, ekonomik önemi olan türlerin populasyon dinamikleri, stok tahminleri, kıyı ekosistemi ve dinamiği, kirleticilerin deniz ortamına ve canlılara etkisinin tespiti, bakteriyel çeşitlilik, nesli azalan türler ve korunmalarına yönelik izleme, canlı kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak ve bunun için yapılması gerekli konularda araştırmalar ve projeler yapan akademik bir kuruldur.
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK İstanbul Üniversitesi İ.Ü. Su Bilimleri Fakültesinde Deniz Biyoloji Anabilim dalı başkanı ve öğretim üyesidir.Yüksek lisans ve Doktora derecelerini İ.Ü. Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden 1990 yılında almıştır. Başlıca araştırmakonuları Akdeniz , Karadeniz ve Küresel Biyolojik Çeşitlilik ,Okyanusların Korunması ve Balıkçılık yönetimidir.Halen Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniveristesi’nde konuk öğretim üyesi olarak araştırmalarına devamettirmektedir.
Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden almıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitütüsü’nden almıştır. Doktora sonrası araştırma yapmak için İtalya’da Lecce Üniversitesinde 6 ay çalışmıştır. Başlıca araştırma konuları arasında zooplankton taksonomisi ve ekolojisi, biyoçeşitlilik, denizel biyoteknoloji, istilacı türler, denizel kirlilik, iklim değişikliği gibi konular yer almaktadır.
Prof. Dr. Gülşen Altuğ İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalında öğretim üyesidir. Lisansını Çukurova Üniversitesi "Fen Edebiyat Fakültesi" Biyoloji Bölümü'nden, Doktora eğitimini ÇÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nden almıştır. Altuğ’un bilimsel çalışmaları bakteri çeşitliliği ve mikro-coğrafik varyasyonlar, deniz izolatlarının klinik, endüstriyel ve ekolojik kullanımları, bakteri kirliliği, epibiyotik bakteri toplulukları ve anti-bakteriyel özellikleri, bakteriyel iyileştirme (deniz izolatlarının petrol kirliliğinin giderilmesinde kullanım kapasiteleri), ağır metallere ve antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler gibi deniz bakteriyolojisi konularını kapsamaktadır. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Teknokent (ENTERTECH) bünyesinde BİYOTEK15 Ar-Ge Eğitim ve Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şirketi'nde Kurucu Genel Müdür olarak deniz bakterilerinin endüstriyel kullanımına yönelik Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir.
Aydan Çetin KESKİN, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nde profesördür. Lisans derecesini aynı üniversitede Su Ürünleri Fakültesi’nden almıştır ve Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Başlıca araştırma konuları demersal balık toplulukları, juvenil balık toplulukları ve büyüme alanları, balıkçılığın deniz ekosistemi üzerine etkileri, küresel ısınma ve balık toplulukları arasındaki etkileşimleri kapsamaktadır. Son yıllarda, Doğu Akdeniz ekosistemi üzerine balıkçılığın etkisini ve bu etkinin yapısını belirlemek üzere ekosistem modellemesi (EcopathandEcosim) üzerine çalışmalarını yürütmektedir.
Doç. Dr. Ayhan DEDE İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Biyolojisi Anabilimdalı öğretim üyesidir. Lisans eğitimini, 1991 yılında İÜ Su ürünleri Fakültesinde, Yüksek lisans (1995) ve Doktorasını (2000) İÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Deniz Biyolojisi Programında tamamlamıştır. Halen İÜ Su Bilimleri Fakültesinde Doçent olarak çalışmaktadır. Setaselerve Akdeniz Foku populasyonları, dağılımları, balıkçılıkla etkileşimleri, Pasif akustikizleme, fotoğrafla kimlikleme, karaya vuran hayvanlar ve deniz çöpleri konularında çalışmalar yapmaktadır. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Genel Kurulüyesidir. Ayrıca, Avrupa Setase Topluluğu (European Cetacean Society) ve Dünya Deniz Memelileri Topluluğu (Society of Marine Mammalogy) üyelikleri de bulunmaktadır.
Doç. Dr.Arda M. TONAY, İstanbul Üniversitesi SuBilimleri Fakültesinde Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi’nden Su Ürünleri Mühendisi unvanıyla almıştır. Yüksek lisansını ve doktorasını aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Deniz Biyolojisi Programı’nda tamamlamıştır. Çalışma konusu; deniz memelileri; setaseler (balinalar, yunuslar) vefoklardır. Avrupa Deniz Memelileri Topluluğu’nun Türkiye temsilcisive ACCOBAMS Bilim Komitesi’nde Karadeniz Bölge Temsilcisidir
Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisansını Ege Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsünde tamamlayan Topaloğlu, Doktorasını ise İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde tamamlamıştır. Başlıca araştırma konuları, bentikekoloji, Deniz süngerleri taksonomisi ve deniz koruma alanlarıdır.
Onur GÖNÜLAL, İstanbul Üniversitesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı'nda Doçenttir. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesinde almış, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi Programında tamamlamıştır. 2007-2019 yılları arasında Gökçeada Deniz Araştırma Biriminde görev aldı. Başlıca araştırma konuları derin deniz krustaseleri, yabancı türlerin dağılımı ve deniz ekosistemine etkileridir.
Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın
Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümünde Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Lisans derecesini Fransa, Brest’te Bretagne Occidentale Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümünden almıştır. Marsilya’da deniz biyolojisi alanında yükseklisansını tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi deniz biyolojisi programından doktora derecesini almıştır. Başlıca araştırma konusu oktokoral mercanların ekolojisidir. Çalışmalarının kapsamı başta gorgonlar olmak üzere oktokoral mercanların dağılımları, demografik yapıları, izlenmeleri ve populasyon genetiği olarak özetlenebilir ancak diğer sesilbentik omurgasızlar da araştırma konuları arasındadır.
Muammer Oral İstanbul Üniversitesi SuBilimleri Fakültesi, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı’nda Dr. Öğretim Üyesidir. Lisans ve doktora derecelerini Istanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalın’dan almıştır. Çalışma konuları Deniz balıklarının Biyolojileri, Anatomileri, Sistematiği, Balıkçılık Biyolojileri ve Populasyon Dinamikleri üzerinedir.