ASTRONOMİ VE ASTROFİZİK

Astronomi ve Astrofizik yüksek lisans programı bünyesindeki yedi öğretim üyesiyle, astronomi ve uzay bilimleri, fizik vb. alanlarda lisans eğitimi almış ve belli bir konuda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere, yıldız astrofiziği, yüksek enerji astrofiziği, galaksi astrofiziği ve galaksi-dışı astrofizik gibi alanlarda detaylı öğrenim alma imkânı sunmaktadır. Tamamen İngilizce yürütülecek program öğrencilere uluslararası çalışmalar yapma imkânı sağlamakla beraber yüksek lisans öğrenimleri sırasında uluslararası işbirlikleri geliştirme olanağı sunmaktadır.



Ebs bağlantısı için lütfen tıklayınız Yüksek Lisans



Prof. Dr. Tansel AK

Prof. Dr. Tansel AK, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden 1990 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başlamış ve 1992 yılında “Kataklismik Değişen DQ Her Yıldızının Morötesi Tayfı” başlıklı teziyle mezun olmuştur. 1999 yılında “Cüce Novaların Uzun Süreli Davranışları” başlıklı tezini verip doktor unvanını almıştır. 2006 yılında Doçent, 2012 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Tansel AK 1990 yılından bu yana Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde görev yapmaktadır. Başlıca araştırma konuları yıldız astrofiziği, kataklismik değişen yıldızlar, yıldız popülasyonları ve açık yıldız kümeleridir.

Prof. Dr. Tolga GÜVER

Prof. Dr. Tolga Güver, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde lisans eğitimini 2001 yılında, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri anabilim dalında ise lisansüstü eğitimini 2008 yılında tamamlamıştır. Doktora çalışması, Evrende en yüksek manyetik alan şiddetlerine sahip oldukları düşünülen Magnetarların X-ışın tayfsal özellikleri üzerinedir. 2007 yılında Amsterdam Üniversitesinde ziyaretçi araştırmacı, 2008 yılında Arizona Üniversitesi Fizik Bölümünde, 2009 – 2011 yılları arasında aynı üniversitenin Astronomi bölümü ve Steward Gözlemevinde ve 2011 – 2013 ise Sabancı Üniversitesinde araştırmacı olarak çalışmıştır. Dr. Tolga GÜVER’in başlıca araştırma konuları, nötron yıldızlarının gözlemsel özellikleri, termonükleer X-ışın patlamaları, yüksek enerji astrofiziği ve  gözlemsel astrofizik gelmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK

Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde sırasıyla 1999 ve 2004 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra 2010 yılında Güneş’in yarı aktif bir bölgesinde, yüksek ayırma gücüyle yapılan gözlemlerde farklı tabakalarda gözlenen küçük ölçekli yapıların incelenip; bu yapılara dair çeşitli fiziksel parametrelerin belirlendiği teziyle doktor unvanını almıştır. 2014 yılından itibaren Dr. Öğr. Üyesi Asuman GÜLTEKİN ANNAK’ın başlıca araştırma konuları Güneş fiziği, Güneş spektroskopisi, İki boyutlu Güneş spektroskopisidir.

Dr. Öğr. Üyesi Can GÜNGÖR

Dr. Öğr. Üyesi Can Güngör, lisans ve yüksek lisans eğitimini Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde tamamlandıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi, Fizik Mühendisliği Bölümü’nde ‘düşük kütleli X-ışın çiftleri’ konusunda yaptığı çalışmalarla 2016 yılında doktora derecesini elde etmiştir. 2015 – 2016 yılları arasında, Tübitak 2214/A doktora sırası yurtdışı araştırma programı desteğiyle Almanya Jena Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü ve üniversite gözlemevinde araştırmalarda bulunmuştur. 2016-2017 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde, 2017-2019 yıllarında Çin’in ilk uzay gözlemevi olan Insight-Hard X-ray ModulationTelescope’unopere edildiği Institute of High EnergyPhysics, Chinese Academy of Sciences’ta ve 2019 yılında tekrar Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştıktan sonra 2020 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde gözlemsel ve hesaplamalı X-ışın Astrofiziği üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi KaiOliver SCHWENZER

KaiOliver Schwenzer, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Heidelberg Üniversitesi, Teorik Fizik Enstitüsü’nde nükleer fizik ve parçacık fiziği çalışmalarıyla tamamlamıştır. Doktora sonrası araştırmacı ve fakülte pozisyonlarında North Carolina State Üniversitesi, Graz Üniversitesi, St. Louis’deki Washington Üniversitesi ve Tübingen Üniversitesi'nde çalıştıktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde parçacık fiziği, astrofizik ,kütle çekim, ekstrem koşullarda maddenin davranışı gibi konularda çalışmalarını yürütmektedir. Halen temel ilgi alanı radyo ve x-ışını verisiyle çekimsel dalgaların ilişkilendirilmesidir.

Dr. Öğr. Üyesi Massimilano De PASQUALE

Massimiliano De Pasquale İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yüksek lisans derecesini Messina Üniversitesi’nden, doktora derecesini Roma “La Sapienza” Üniversitesi’nden ve gözlemsel yüksek enerji astrofiziği üzerine çalışmalar yaptığı Roma Astrofizik Enstitüsü’nden almıştır. Doktora sonrası ve araştırmacı pozisyonlarında Roma Astrofizik Enstitüsü, Palermo Astrofizik Enstitüsü, Londra Üniversitesi Mullard Uzay Bilimleri Laboratuvarı ve LasVegas’ta bulunan Nevada Üniversitesi’nde çalıştıktan sonra gama ışın patlamalarının (GRB) ve diğer relativistik ölçeklerdeki patlamaların çoklu dalga boyu gözlemlerini kullanarak ekstrem koşulların fiziksel yapısı üzerine çalışmalarını yürütmektedir. Halen ana araştırma alanı, radyo, optik, X-ışını ve gama ışını gözlemleriyle, kısa süreli GRB ve sıkışık nesnelerden oluşan çift sistemlerin çarpışmaları sonucu oluşan çekimsel dalgaların ilişkilendirilmesi gibi konuları kapsayan çoklu dalgaboyu astronomisidir.

Dr. Öğr. Üyesi Sinan ALİŞ

Dr. Öğr. Üyesi Sinan ALİŞ, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde lisans öğrenimini 2000 yılında tamamlamıştır. 2004 ve 2011 yıllarında sırasıyla yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Doktora sırasında TÜBİTAK desteğiyle Nice Gözlemevi (Fransa) ve Napoli Gözlemevi (İtalya) bilimsel ziyaretlerde bulunmuş, doktora sonrasında yine TÜBİTAK desteğiyle doktora sonrası araştırmacı olarak Nice Gözlemevi'nde çalışmıştır. 2016 yılından beri Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapan Aliş, aynı zamanda Bölüm Başkan Yardımcılığı ve Gözlemevi Müdür Yardımcılığı da yapmaktadır. Çalışma konuları galaksi-dışı astronomi alanında olup, özellikle galaksi kümeleri ve galaksi evrimi konularındadır. Dr. Aliş Türk Astronomi Derneği Yönetim Kurullarında görev almış ve halen derneğin Genel Sekreterlik görevini sürdürmektedir. Dr. Aliş ayrıca Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) proje ekibinin bir üyesidir.